Economic

Conducerea Rezervei Federale a SUA, așteptată cu îngrijorare. Ce urmări ar putea avea

Conducerea Rezervei Federale a SUA, așteptată cu îngrijorare. Ce urmări ar putea avea

Jerome Powell a preluat funcţia de conducere a Rezervei Federale a SUA de la Janet Yellen în februarie 2018 şi a trebuit să gestioneze situaţia economică în timpul celei mai grave crize de după Al Doilea Război Mondial, în urma situaţiei provocate de pandemia de coronavirus în 2020.

În curând Casa Albă va trebui să decidă dacă vrea ca Powell să-şi păstreze funcţia, dar orice decizie de a-l înlocui ar putea provoca reacţii pe pieţe. În acest moment piaţa forţei de muncă se confruntă cu dificultăţi, iar inflaţia este la un nivel ridicat, apreciază analiștii.

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, care încă nu şi-a exprimat sprijinul public pentru un candidat, a declarat pentru Reuters că l-a sfătuit pe preşedintele american în privinţa numirii, dar decizia îi aparţine lui Joe Biden. Ea a refuzat să spună dacă îl sprijină pe Powell, aşa cum susţin unele publicaţii.

Este nevoie de o persoană experimentată şi credibilă

Întrebată dacă temerile pieţelor ar trebui să afecteze decizia lui Biden, secretarul Trezoreriei SUA a răspuns că şeful statului ar trebui să aleagă o persoană experimentată şi credibilă.

„Cred că Powell şi-a dobândit această reputaţie, dar sunt şi alţi candidaţi, care cred că sunt percepuţi în mod similar. Dacă pieţele sunt îngrijorate deoarece cred că o persoană nu este credibilă, atunci aceea este o persoană care nu ar trebui numită. Preşedintele ar trebui să aleagă o persoană experimentată şi credibilă”, a declarat Yellen.

Un alt candidat este guvernatorul Fed Lael Brainard, oficial de rang înalt al Trezoreriei SUA în timpul administraţiei Obama.

Yellen a explicat că speră şi se aşteaptă ca Biden să anunţe decizia destul de curând, dar nu a estimat o dată exactă.

Actualul mandat de patru ani al lui Powell expiră în februarie. În Congresul SUA, Powell s-a angajat „să sprijine semnificativ” finalizarea redresării economiei în urma pandemiei şi a dat asigurări, în mod repetat, că inflaţia mai ridicată va fi tranzitorie.

În Statele Unite ale Americii, inflaţia anuală s-a menţinut, în iulie, la nivelul de 5,4%, cel mai ridicat începând din august 2008, fiind susţinută de majorarea salariilor şi de crearea de locuri de muncă.