În cursul zilei de astăzi s-a consumat ședința Consiliului Suprem de Apărare Țării prezidată de președintele Klaus Iohannis.
Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Cotroceni, iar pe agenda întâlnirii au fost incluse subiecte precum contextul de securitate din regiunea Mării Negre și implicațiile care se răsfrâng asupra țării noastre, intervențiile străine în chestiuni ce țin de politica internă a Republicii Moldova dar și sprijinul oferit de NATO și UE, Ucrainei.
România își va continua obiectivele asumate
Regiunea Mării Negre este o zonă de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică, și în acest sens România și-a luat angajamentul să acționeze ferm și echivoc pentru menținerea unui climat stabil. Atât asigurarea unui cadru pacificator pentru Republica Moldova cât și pentru Ucraina contribuie la consolidarea securității României.
În marja summit-ului NATO de la Vilnius din, membri Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) s-au asigurat că procesele de implementare a măsurilor stabilite anul trecut la Madrid, privind securizarea Flancului Estic și zona Mării Negre, vor fi pe deplin definitavate.
În cadrul ședinței CSAT, membri Consiliului au stabilit ca țara noastră să acorde un sprijin cuprinzător actorilor vulnerabili din regiune.
De la declanșarea conflictului de la granițele noastre, Republica Moldova este nevoită să facă față unor presiuni suplimentare. Republica Moldova este ținta unor atacuri destabilizatoare fără precedent. În cadrul reuniunii de astăzi, membri Consiliului au apreciat modul profesionist în care Republica Moldova a gestionat criza.
Armata României va fi înzestrată cu tehnică modernă de război
Referitor la procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare, înzestrarea cu tehnică nouă va continua. Țara noastră, prin obiectivele politicii de apărare pe care și le-a asumat își va dezvolta capabilitățile operaționale de apărare aeriană robuste, credibile și eficiente, necesare de altfel pentru îndeplinirea calității de stat membru NATO și UE.
Dezvoltarea capabilităților militare va include și sisteme de apărare aeriană și anti-rachetă necesare securității proprii precum și capabilități avansate și diversificat de foc și de lovire cu o mare precizie. În acest sens, se vor achiziționa avioane de ultimă generație F-35, aeronave care sunt dotate cu o gamă largă de senzori avansați și au o capacitate de schimb de informații criptate în timp real.
Membrii Consiliului au validat Concepția de realizarea a capabilității operaționale de apărare cu avioane multirol de generația a V-a. Totodată, în cadrul CSAT-ului au fost analizate și alte chestiuni din domeniul securității naționale, infrmează antena3 .ro.