Familia militarului decedat electrocutat pe un tanc în gara din Alba Iulia a contestat în instanță ordonanța emisă de procurori prin care s-a dispus clasarea acuzației lor, față de un angajat al stației de cale ferată, văzut ca direct responsabil de tragedia inimaginabilă.
Concluzia procurorilor în cazul lui Alexandru, militarul electrocutat pe tanc într-o gară: Mortul e de vină!
Alexandru Orosz este militarul care a murit electrocutat în timp ce pregătea echipamentul militar pentru parada de 1 decembrie de la Alba Iulia. La momentul accidentului el se afla cu tancul în gara centrală a orașului. Pentru întâmplarea nefericită, un angajat CFR era supectat de ucidere din culpă.
Se știe că Alexandru a decedat în gara Alba Iulia, după ce s-a format un arc electric sub linia de înaltă tensiune, care ar fi trebuit să fie fără curent în acel moment. Militarul era urcat pe un tanc în momentul în care s-a produs tragedia. Militarul făcea parte dintr-un convoi care venea de la Turda. Misiunea contingentului era de a descărca tancurile pentru parada de 1 Decembrie.
Din primele investigații de la fața locului, a reieșit că militarii ar fi ştiut că linia de înaltă tensiune este deconectată de la energia electrică.
Distanţa dintre tanc şi linia de înaltă tensiune era foarte mică, de circa 1 metru şi jumătate, motiv pentru care era obligatorie întreruperea furnizării energiei electrice.
Plutonierul Orosz s-a urcat pe tanc şi a manevrat o antenă, care, la un moment dat, ar fi atins liniile de înaltă tensiune ale CFR. Bărbatul a decedat aproape instantaneu. Acesta era un militar cu experiență, având o vechime de 11 ani în Armata României.
Decizia procurorilor șochează, iar familia nu este de acord cu aceasta
Procurorii au considerat că nu se poate reține faptul că moartea victimei este o consecință a acțiunii personalului stației de cale ferată din Alba Iulia întrucât acesta nu deținea calitatea necesară pentru a dispune debarcarea, iar în situația în care s-ar reține o comunicare eronată ca fiind cauza care a contribuit la producerea rezultatului, acest rezultat nu poate fi imputat suspectului.
Iată ce scriu reprezentanții Parchetului în motivarea lor, care a condus la clasarea cauzei:
„Procurorul a apreciat că deși s-a creat un pericol relevant din punct de vedere juridic prin comunicarea transmisă de către suspect militarilor, culpa acestuia va fi exclusă fiind în prezența unui risc culpabil a victimei și a colegilor care au început activitatea de debarcare fără să fie prezente persoanele însărcinate cu supravegherea. Acțiunea personalului de cale ferată de a comunica în mod eronat cu privire la inexistența curentului pe linia de cale ferată nu putea produce rezultatul vătămător dacă ar fi fost respectate instrucțiunile referitoare la existența unor persoane specializate.”
Clasarea Parchetului este contestată
Semnatarii contestației la ordonanța parchetului susțin că, deși s-a scurs o perioadă de doi ani de la momentul sesizării Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, „nu s-a administrat vreo probă lămuritoare pentru stabilirea stării de fapt și cu toate acestea procurorul a apreciat că există suficiente elemente încât să dispună o soluție de clasare”.
„Excluderea vreunei culpe din partea angajaților CFR și implicit a suspectului (…) în această fază a cercetărilor este o consecință a unei analize superficiale a dosarului”, se mai susține în plângerea analizată la Tribunalul Alba, zilele trecute, la data de 20 septembrie 2022.
În finalul cererii de revizuire a clasării cazului dat, se afirmă că cercetarea în acest dosar de la momentul la care a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a fost inexistentă, „iar propunerea de clasare se fundamentează pe o interpretare superficială a unor teorii doctrinare și nu a probelor ce se regăsesc la dosar”.
La dosar mai apar două nume și anume un locotenent-colonel, precum și un plutonier pentru infracțiunile de ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă și un plutonier, al doilea suspect fiind cercetat și pentru infracţiunea de încălcare a consemnului.
Tribunalul Alba a stabilit, în cele din urmă, că dosarul este de competența Judecătoriei Alba Iulia.