Zmeura, fructul parfumat al zmeurului, este hrănitor și foarte bun la gust, cu foarte puține calorii, bogat în vitamine și minerale (vitaminele C, K, E, B, magneziu, cupru, fier, potasiu, acid elagic, quercetina, cianida), nu are un conținut crescut de zaharuri, iar acest lucru o face să fie recomandată în cazul diabeticilor.
Zmeura este cunoscută pentru calitățile sale nutritive, mai ales că este foarte bogată în antioxidanți, este moderat de dulce, dar foarte aromată și are calități antiinflamatorii.
Acest fruct este una dintre vedetele verii, dar și al toamnei si se consumă ca atare sau poate fi folosit la prepararea unor produse delicioase și aspectuoase.
Și pentru ca încă este sezonul zmeurei, am pregătit o retetă foarte ușor de preparat, produsul putând fi consumat atât vara cât mai ales iarna.
Compot de zmeură
Ingrediente
- Zmeură
- Apă
- Zahăr (4-5 linguri pentru fiecare borcan de 800 g)
Mod de preparare
- Se spală zmeura, apoi se pune într-o sită la scurs
- Se așează fructele în borcane de 800 de grame (cantitatea de zmeura se pune până la umărul borcanului)
- Se pune apă peste zmeura din borcane (pentru a măsura exact cantitatea necesară de apă), apoi se scurge într-o cratiță, care se pune la fiert împreună cu zahărul (câte 4-5 linguri pentru fiecare borcan).
- Siropul se dă în clocot, apoi se lasă la răcit
- După ce s-a răcit, siropul de zahăr se toarnă peste zmeura din borcane, apoi se pun capacele, care trebuie foarte bine înfiletate
- Borcanele, închise ermetic, se sterilizează timp de maxim 10 minute (timpul de fierbere se calculează din momentul în care siropul din borcane începe să fiarbă)
- După cele 10 minute de fierbere, borcanele se scot imediat din oală și se lasă la răcit, apoi se depozitează pentru iarnă
Procedura de sterilizare
Pe fundul unei oale se așează un prosop textil de bucătarie. Peste acesta se asează borcanele, unul lângă altul, între care se pune un alt prosopel de bucătărie, pentru a nu se ciocni recipientele între ele în timp ce fierb.