Actual

Complex turistic din ruinele închisorii Doftana. 10 milioane de euro investiți în muzeu și hotel

Complex turistic din ruinele închisorii Doftana. 10 milioane de euro investiți în muzeu și hotel

Ruinele închisorii-muzeu Doftana, unde au fost închiși mari lideri comuniști, printre care Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gh. Dej, precum și legionarii Horia Sima și Corneliu Zelea Codreanu, au fost concesionate pe o perioadă de 49 de ani, pentru a fi transformate într-un modern complex turistic. Cel care a semnat actul de concesiune este nimeni altul decât binecunoscutul om de afaceri Mohammad Murad. Printre afacerile deținute de acesta se numără și hoteluri la malul Mării Negre, chiar în România.

Complex turistic din ruinele închisorii Doftana. De la hoteluri, la penitenciar, pentru un cunoscut om de afaceri

Decizia a fost luată și pași concreți s-au făcut deja. Închisoarea Doftana, supranumită „Bastilia României” (denumită astfel pentru că nimeni nu a reuşit să evadeze de aici) va trece printr-un proces de transformare, pentru că Mohamad Murat vrea să investească aici cel puțin zece milioane de euro. Omul de afaceri libanez Mohammad Murad este unul dintre cei mai importanţi antreprenori din România în domeniul HoReCa, deţinătorul lanţului de hoteluri Phoenicia.

Acesta a câştigat licitaţia, organizată la începutul săptămânii trecute de primăria comunei Telega, descalificând alţi doi competitori, o societate din Mangalia şi o persoană fizică din Prahova, confirmă anumite surse, citate de Adevărul.

Potrivit caietului de sarcini, Penitenciarul Doftana urmează să inițieze un proces de reabilitare şi ulterior, să fie integrat în circuitul turistic. Obligaţiile contractuale impun păstrarea unei porţiuni din clădire pentru un muzeu dedicat cel mai probabil regimului comunist.

Sunt clauze ferme, cu termene de execuţie, când se încep lucrările conform proiectului. Mohammad Murad a câştigat licitaţa pentru că a oferit 110.000 de lei pe an redevenţă. În oferta pe care a făcut-o investeşe 10 milioane de euro în reabilitarea muzeului şi 15 milioane de euro ce-şi face el acolo, complex turistic. Concesionarul nu face chiar ce vrea el acolo, după ce semnezi contractul, în acord cu Ministerul Culturii va face un proiect. Omul este interesat şi sper să facă treabă acolo. Este o veste foarte bună pentru noi pentru că oferă şansa să se dezvolte comuna”, a declarat, pentru ziarul ”Adevărul”, Costel Brezeanu, primarul comunei Telega, proprietarul Penitenciarului Doftana.

În caietul de sarcini se arată că obiectul concesiunii îl constituie Penitenciarul Doftana, clădirea principală cu suprafaţa construită de aproape 4000 de metri pătraţi (S+P+2), clădirea birourilor administrative (P+1), plus alte clădiri care au avut, până acum, rol de magazii. Terenul aferent construcţiilor este 110.153,00 mp.

La momentul lansării primelor zvonuri legate de interesul arătat de omul de afaceri libanez faţă de penitenciarul Doftana, Mohamad Murad declara pentru ziarul ”Adevărul” că este interesat inclusiv de Valea Doftanei unde intenţiona, încă de la acea vreme, să facă „un proiect frumos” în locația dată.

Penitenciarul Doftana este valoros tocmai pentru că se află într-o zonă cu potenţial turistic uriaş. La Telega se află cunoscutele băi de sare, formate pe fostele ocne, în prezent închise din cauza unui litigiu civil între autorităţi şi fostul concesionar. Primarul Brezeanu a anunţat anterior că procesul între primăria Telega şi societatea care administra băile sărate s-a finalizat, iar instanţa a dat câştig de cauză autorităţii locale. Soarele urmează să răsară peste ”fantomele trecutului”, redând viață acestui loc de profundă semnificație istorică.

Foto:  telegrama.ro      video: youtube