Peste 20 de companii din Statele Unite (SUA) au manifestat interes pentru investiții în România. Domneiile vizate sunt apărare, IT, Inginerie Spațială și Energie. Discuțiile au avut loc la Palatul Victoria între reprezentanții a 22 de companii americane și șeful Executivului român.
Aceste firme, axate în special pe ingineria spațială și domeniul apărării, explorează posibilitatea de a realiza investiții directe în țara noastră.
Importanța colaborării cu SUA
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a subliniat importanța colaborării cu Statele Unite. El a vorbit și despre interesul crescut al investitorilor americani pentru transferul de expertiză și tehnologii avansate în România. Aceasta vine în contextul în care țara noastră, aflată în proximitatea Ucrainei și a conflictelor din Orientul Mijlociu, reprezintă un pol de stabilitate.
Cu toate că România este situată în proximitatea Ucrainei și la aproximativ 2.000 de kilometri față de zona tensionată a Tel Avivului, aceasta beneficiază de securitate. Recent, s-a anunțat achiziționarea a 48 de avioane F-35 de către România. Avionele sunt fabricate de Lockheed Martin, un grup de firme americane.
„România este şi va rămâne o ţară sigură şi un furnizor de stabilitate în regiune. În acest sens sprijinul Statelor Unite, în contextul parteneriatului nostru strategic, este determinant.
Misiunea celor 22 de companii americane de top arată cât este de puternică colaborarea noastră şi interesul sporit al investitorilor SUA, de a transfera expertiză şi tehnologii de ultimă generaţie, în România”, este mesajul transmis de Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul a evidențiat independența energetică a țării și sprijinul acordat Republicii Moldova.
„Continuăm în această direcţie şi sprijinim investiţiile pentru producerea de energie. Inclusiv prin flexibilizarea legislaţiei din sectorul eolian, precum şi al industriei extractive şi hidrocarburilor”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.
Ambasadorul SUA la București, Kathleen Ann Kavalec, și investitorii americani au exprimat aprecierea pentru abordarea favorabilă a oficialilor români față de mediul de afaceri. De asemenea, i-au mulțumit premierului pentru deschidere și colaborare, conform newsweek.ro.
Conform informațiilor transmise de reprezentanții Ministerului Apărării, România va achiziționa 48 de avioane F-35 în două etape, pentru o valoare totală de 6,5 miliarde de dolari, acoperind cheltuielile pentru avioane, motoare, sprijin logistic și pregătirea personalului, conform defenseromania.ro.