Lifestyle

Comorile dacice, furate și traficate peste granițe. Au ajuns în SUA și Germania

Comorile dacice, furate și traficate peste granițe. Au ajuns în SUA și Germania
Arhivă

Multe dintre comorile dacilor descoperite în Sarmisegetuza Regia au ajuns pe mâinile traficanților de antichități, scoase din țară și vândute pe sume infime, comparativ cu valoarea lor reală. Din 24 de brățări spiralice din aur, doar 13 au fost recuperate.

Cele mai valoroase descoperiri investigate de autorităţi datează din perioada 1999 – 2001, când au fost găsite valori uriașe. Apoi, încet – încet, au început să dispară.

Cel puţin 24 de brăţări spiralice de aur au fost traficate în anii următori pe piaţa neagră a antichităţilor. Abia în perioada 2007 – 2011 autoritățile române au început să recupereze din comoară. Au găsit 12 astfel de artefacte în afara ţării şi una în urma unei operaţiuni a Poliţiei de Frontieră, la Hunedoara.

Însă, alte 11 brăţări dacice, descoperite în Sarmizegetusa Regia, sunt date încă dispărute.

Cum au fost găsite brățările

Şase brăţări de aur ar fi fost descoperite în martie 1999 într-o zonă a Sarmizegetusei Regia numită Muchea Cetăţii. Tot atunci, un tezaur de 800 – 1.000 de monede Lysimah ar fi fost descoperit de căutătorii de comori la 300 metri nord de zona sacră a cetăţii Sarmizegetusa Regia. În aceeaşi groapă, braconierii au găsit şi un „şarpe de aur”, precum şi peste 2.000 monede din argint. Aurul a fost scos ilegal din ţară şi vândut traficanţilor sârbi.

În vara anului 1999, braconierii şi câţiva localnici din satul Luncani au efectuat detecţii în punctul arheologic Dealul Grădiştii – Sub Muchea Cetăţii, în apropiere de incinta sacră de la Sarmizegetuza Regia. Acolo a fost descoperit un tezaur alcătuit din două brăţări dacice din aur, 200 monede Lysimach din aur şi 500 tetradrahme din argint. Și acestea au fost scoase din țară cu ajutorul traficanţilor de antichităţi, ajungând în final în SUA.

În luna mai a anului 2000, a mai fost găsit un tezaur. În „Căprăreaţa”, un loc din arealul Sarmizegetusei Regia, într-o groapă de cult se aflau 10 brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea cuprinsă între 930 -1.200 grame. Un an mai târziu, în luna mai a anului 2001, în aceeași zonă au mai fost găsite trei brăţări spiralice din aur. Următoarea zi, alte două brăţări similare. Cele mai multe dintre artefacte au fost scoase ilegal din ţară, prin vama Nădlac, traficanţii aurului dacic ascunzându-le în rezervoarele maşinilor.

13 brăţări spiralice, recuperate

Primele patru brăţări dacice au fost răscumpărate în 2007 de la un cetăţean american, cu circa 980.000 de lei. A cincea a fost predată, în acelaşi an, statului român de către autorităţile franceze, după ce a fost expusă de un cetăţean german la Expoziţia Bienală a Anticarilor, în Paris. În aceeaşi perioadă, o altă brăţară a fost recuperată în urma unei acţiuni în forţă, de la un hunedorean. În 2007, alte două spirale de aur au fost aduse în ţară, din Elveţia, iar una – din SUA, după ce statul român a achitat 140.000 de euro, respectiv 60.000 de dolari pentru repatrierea lor.

În 2008, statul român a achitat peste 130.000 de euro pentru a răscumpăra alte două brăţări, de la un cetăţean german.

În 2009, a douăsprezecea brăţară dacică din aur a fost răscumpărată de statul român de la un cetăţean american, cu suma de aproape 70.000 de euro.

În 2011, autorităţile române au recuperat de la un cetăţean bulgar a treisprezecea brăţară spiralică din aur, în greutate de 933,4 g furată din Sarmizegetusa Regia. Cheltuielile pentru expertizarea şi repatrierea artefactului au fost de aproape 73.000 de euro.

50 de kilograme de aur, căutate prin Interpol

„Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor dosare penale: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; cinci scuturi regale din fier; 11 brăţări spiralice din aur; tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc”, potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, conform adevarul.ro.