Când spui ”comoară”, gândul îți zboară automat la ascunzători secrete, capcane, aventură, aur sau vieţi pierdute pentru a păstra secretul. Un mister legat de o avere impresionantă, o comoară ascunsă este cel din Bărăgan.
Există un loc în Bărăgan, dincolo de lanurile aurii de grâu, un loc tămător. Se spune despre acel loc că s-au ascuns comori blestemate și aduc moartea. În secolul al 19-lea, când Câmpia Bărăganului a fost transformată în tren arabil, au apărut și legendele despre comorile ascunse în pământul roditor de la Dor Mărunt, scrie Rețete și Vedete.
Comorile blestemate din România. Locul din Bărăgan a cărui legendă îți dă fiori
Comorile ascunse în pământ și fântâni s-ar afla în Dor Mărunt, o localitate între Călărași și Lehliu. Bătrânii au vorbit de-a lungul deceniilor despre flăcările ireale care le străjuiesc. De culoarea albastră, aceste văpăi nelumeşti dansează pur şi simplu în puterea nopții, au susținut mulți oameni în mărturiile lor.
Locuri este cel cunoscut de localnici drept La Movilă. Un sătean a descoperit aici un ulcior plin cu bani de aur când ara pământul. Om bun, el a împărţit cu alţi săteni avuţia picată din cer. Miliția a aflat şi a confiscat țăranilor toate monedele găsite, astfel că nu se mai ştie pe cine a lovit blestemul galbenilor.
Aurul dun Bărăgan aduce moartea
Un alt localnic a descoperit peste 100 de monezi de aur. Gheorghe Prepeliță n-a dorit împartă comoara cu nimeni. Și-a construit case, grajduri și și-a cumpărat turme de vite și haine scumpe. La 7 luni de la descoperirea averii, blestemul l-a lovit crunt. Nevasta lui s-a aruncat fără motiv într-o fântână, iar la câteva săptămâni după, la fel a procedat şi ginerele săteanului. Peste un an, fiica lui Prepeliță s-a spânzurat chiar lângă aceeași fântână.
Cu sânge a plătit şi un alt sătean care a descoperit o comoară în Câmpia Bărăganului. Pintecan a găsit un butoiaș cu galbeni de aur îngropat la rădăcina unui nuc. În noaptea următoare, o voce i-a spus în vis să construiască o biserică acolo unde a descoperit banii. În caz contrat, îl va ajunge blestemul comorii. Dimineață, Pintecan a şi uitat avertismentul şi s-a dus repede la familie pentru a da marea veste. Ulterior, el a s-a apucat de afaceri prospere şi i-a mers foarte bine vreo doi ani.
Când credea că blestemul poate nici nu există, el și-a găsit băiețelul de doi ani spânzurat între grațiile de la pătuț. În noaptea după nenorocire, aceeași voce care l-a avertizat că dacă nu face biserica, urmează necazuri şi mai mari pentru el. A fost atât de şocat de cele întâmplate încât a construit cea de-a doua biserica a satului, vizibilă și în ziua de azi.