Lifestyle

Comoara de la poalele Munților Almăjului, unică în Europa de Est

Comoara de la poalele Munților Almăjului, unică în Europa de Est
descopera.ro

„Este foarte vechi şi foarte interesant pentru că nu mai apuci să vezi în zilele noastre aşa ceva şi vezi cum trăiau oamenii mai demult”.

Comoara de la poalele Munților Almăjului

La poalele Munţilor Almăjului din Banatul Montan se află localitatea Rudăria, unde măcinatul grăunţelor este o datină pe care și azi rudărenii o păstrează ca pe o adevărată comoară.

Pe malul râului Rudăria (din slavă: rudă – minereu, reka – râu), 22 de mori de apă sunt prinse ici-colo, stânga-dreapta, ca nişte mărgele pe o salbă, cum le place localnicilor să le descrie.

FOTO captura video

Cu toate că localitatea este atestată documentar din anul 1241 şi primele 8 mori sunt consemnate oficial în anul 1722, folosirea acestor sisteme hidraulice primare a fost introdusă în această zonă încă din secolele II-III.

Din 51 de mori funcționale au mai rămas mai puțin de jumătate

În anul 1874, erau 51 de mori funcţionale, însă câteva inundaţii succesive au redus numărul lor la jumătate. Rudărenii nu-şi mai amintesc de când au grijă de morile lor de apă, ştiu doar că fac parte din viaţa lor. Aceste mori sunt folosite pentru măcinat, dar şi ca loc de întâlnire, de împărtăşit momente importante din viaţă.

Numele morilor sunt luate după numele străbunicilor şi din imaginaţia creatoare a localnicilor. De asemenea, morile poartă numele constructorului, al locului în care sunt amplasate sau al unei „familii-şef”, precum „Moara din ţarină”, “Moara de la Tunel”, “Moara Trăiloanea”, “Moara Firiz”, “Moara Roşoanea”, “Moara Îndărătnica dintre Râuri”, “Moara Prundulea”, “Moara Popeasca”, “Moara Maxinoanea”, “Moara Hămbăroanea”, etc.

FOTO taramorilordeapa.ro

Morile de apă ale României, unice în Europa de Est

Aflate în judeţul Caraş-Severin şi incluse în patrimoniul mondial UNESCO în anul 2004, cele 22 de mori de apă de la Rudăria,  sunt vizitate în fiecare an de câteva mii de turişti, fiind unice în Europa de Est.

Toate cele 22 de mori de apă cu ciutură sunt funcţionale, macină făină de peste un secol și se află în proprietatea câtorva familii din comună.

Rezervaţia mulinologică de la Rudăria, cea mai spectaculoasă din lume

Rezervaţia mulinologică de la Rudăria (fosta denumire a comunei Eftimie Murgu), este unică în Europa de Est  şi se află foarte aproape de Cascada Bigăr, desemnată cea mai spectaculoasă din lume, în urmă cu câţiva ani.

„În perioada interbelică existau 48 de mori de apă, dar după al Doilea Război Mondial mai mult de jumătate au fost distruse, astfel că în prezent mai există 22, toate fiind funcţionale. Morile aparţin rudărenilor, oamenilor din Rudăria, nu vin persoane din alte localităţi să macine făină. Cel mai mult mă bucură că încep să fie vizitate de turişti din străinătate. Vin oameni din întreaga Europă, în special din Germania, Austria, Italia, Spania, Ungaria sau Serbia. Oamenii află de mori de pe Internet, în primul rând. Morile sunt vizitate de câteva mii de turişti în fiecare an, iar vara vin cele mai multe persoane”, a afirmat primarul comunei Eftimie Murgu, Mihai Vlădia.