In cadrul conferinței organizată de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă a prezentat câteva elemente care țin de evoluția epidemiologică a infecției cu SARS-CoV-2 în România și evoluția infecției cu varianta virală Delta.
Conform datelor prezentate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților, în România se înregistrează o creștere lent progresivă, dar susținută a numărului de cazuri, iar analiza efectuată Institutul de Sănătate Publică pe ultimele două săptămâni din luna iulie arată că 81,5% din cazurile nou confirmate se înregistrează la persoane nevaccinate și 92,6% dintre decese, de asemenea la persoanele nevaccinate.
Din acest punct de vedere analiza pe grupe de vârstă arată o tendință de creștere în mod deosebit a persoanelor care sunt tinere, a celor din grupa de vârstă sub 40 de ani, mult mai accelerată comparativ cu grupa de vârstă mai mare de 40 de ani.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea constată scăderea mediei de vârstă la persoanele confirmate
De asemenea, se observă o tendință de scădere a mediei de vârstă la persoanele confirmate. Practic, vorbim de o medie de 43 de ani, comparativ cu 48 de ani, în rândul celor care sunt testați pozitiv, și de asemenea dacă ne uităm la decesele înregistrate, tendința este iarăși de scădere a mediei de vârstă la 69 de ani, comparativ cu 71 de ani, când… în perioada anterioară.
Valeriu Gheorghița: ”Din acest punct de vedere, mesajul nostru este foarte clar și anume accelerarea și creșterea ritmului de vaccinare, pentru că în felul acesta putem evita decese, putem evita cazuri grave de îmbolnăvire și evident spitalizări. Varianta Delta în momentul de față, conform raportului publicat de Institutul Național de Sănătate Publică, ne arată că până la data de 8 august sunt înregistrate în total 313 cazuri de infecție cu variantă virală de îngrijorare Delta, practic cu 51 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă. Din aceste 313 cazuri în total, peste 80% au apărut la persoanele nevaccinate. S-au înregistrat în total 19 decese, din care unul singur la o persoană vaccinată cu schemă completă, ceea ce înseamnă un procent de peste 95% al deceselor prin infecție cu varianta Delta la persoane nevaccitate.”
Conform datelor publicate în Marea Britanie, Israel, se constată că vaccinarea cu schemă completă, indiferent de schema de vaccinare de care vorbim, își menține eficiența la peste 90% pentru prevenirea spitalizărilor, pentru prevenirea formelor grave și pentru prevenirea deceselor.
Valeriu Gheorghiță a arătata că din cele 53 de teste de secvențiere efectuate în săptămâna 31, adică în perioada 2 august – 8 august, 51 au ieșit pozitive pentru varianta Delta ceea ce înseamnă o pondere de pozitivare de circa 96%, în condițiile în care în săptămâna precedentă vorbeam de 89%, așa încât pe toată perioada analizată, ponderea cumulată a variantei Delta din totalul variantelor de îngrijorare a crescut la 15,3% la acest moment.
Vaccinurile disponibile la acest moment își mențin eficiența față de prevenirea formelor severe
”Atrag atenția asupra faptului că vaccinurile disponibile la acest moment își mențin eficiența față de prevenirea formelor severe, față de prevenirea internărilor și, evident, reduce semnificativ riscul de deces. De asemenea, în ciuda faptului că o persoană este vaccinată cu schemă completă și este testată pozitiv, datele publicate recent în Singapore ne arată că durata evoluției bolii la persoanele vaccinate complet infectate cu variantă Delta este mai scurtă, simptomatologia este mai ușoară, probabilitatea de a dezvolta pneumonie cu necesitate de oxigen este mai mică, analizele de sânge sunt mult mai bune și știm că s-a tot discutat despre încărcătura virală a persoanelor vaccinate, care este similară cu a persoanelor nevaccinate în cazul infecției cu varianta virală Delta.” a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.