Economic

Comisia Europeană vine cu vești bune pentru România! Creșterea economică a țării noastre este preconizată la 3%

Potrivit Previziunilor economice de iarnă publicate astăzi, 13 februarie, de Comisia Europeană , instituția se așteaptă la o creștere de 2,5% a economiei românești în acest an. În toamna anului trecut, CE preconiza o creștere de 1,8%.

Mai mult, Comisia Europeană estimează că anul viitor, creșterea economică a țării noastre va fi de 3%, prognoză majorată de la 2,2%.  Cât despre inflație, CE prognozează că în anul curent acesta va ajunge la 9,7%, în scădere de la precedenta estimare de 10,2%.

Inflația va afecta PIB-ul

În pofida unei noi scăderi a producției manufacturiere, Comisia anticipează că economia României ar fi rămas robustă în trimestrul al patrulea, ca urmare a îmbunătățirilor pozitive din sectorul serviciilor și a încrederii economice generale.

Se preconizează că efectele negative ale inflației persistent ridicate, ale standardelor stricte de creditare și ale declinului înregistrat de alte economii din UE vor limita creșterea PIB-ului real al României la 2,5 % în 2023.

Adoptarea RRP ar trebui să încurajeze investițiile semnificative, care se anticipează că vor fi principalul motor de dezvoltare. Se anticipează, de asemenea, că și alte fonduri UE vor contribui la investiții. În ciuda impactului negativ al inflației ridicate, se anticipează o creștere a consumului privat, ca urmare a creșterii salariului minim, a pensiilor și a salariilor din sectorul public, precum și a menținerii plafonului prețurilor la energie până în 2025. Din cauza monedei ridicate și a cererii slabe pe piețele de export, Comisia Europeană preconizează că exporturile nete vor continua să fie negative.

În condițiile scăderii presiunilor inflaționiste, a ratelor scăzute ale dobânzilor și a îmbunătățirii perspectivelor externe, se preconizează că PIB-ul va ajunge la 3% în 2024.

Inflația va scădea în 2023

Din cauza scăderii prețurilor la energie și la produsele alimentare, inflația anuală IAPC a încetinit în decembrie, ridicând media pe 12 luni pentru 2022 la 12%. În perioada proiectată, se anticipează că inflația IAPC va continua să scadă, chiar dacă marginal, atât timp cât componentele-cheie, inclusiv serviciile, produsele industriale neenergetice și alimentele procesate, vor continua să înregistreze presiuni inflaționiste foarte puternice. Conform proiecțiilor, rata medie anuală a inflației IAPC va fi de 9,7% în 2023, înainte de a scădea la 5,5% în 2024, ca urmare a efectelor de bază, a reducerii prețurilor la produsele de bază și a prelungirii limitei prețurilor la energie.

În prezent, se estimează că atât UE, cât și zona euro vor înregistra o creștere de 3,5% în 2022. În 2023 și, respectiv, 2024, se preconizează că PIB-ul va crește cu 0,8% și 1,6% (0,9% și 1,5% în zona euro). Se anticipează că inflația globală în UE ar urma să scadă de la 9,2% în 2022 la 6,4% în 2023 și la 2,8% în 2024. Se anticipează că rata în zona euro ar scădea de la 8,4% în 2022 la 5,6% în 2023 și la 2,5% în 2024, potrivit Antena3 CNN.