Comisia Europeană recomandă, în cazul Ucrainei și Republicii Moldova, ca cele două state să primească statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.
Comisia Europeană: Ucraina şi Republica Moldova au primit statut de ţară candidată la Uniunea Europeană
„Ucrainenii sunt pregătiți să moară pentru perspective europene. Vrem ca ei să traiască visul european”, a declarat Ursula von der Leyen, după ce a anunțat că țara devastată de război i se acordă statutul de țară candidată la aderarea în UE.
Condiţia este ca liderii ţării să menţină cursul în ceea ce priveşte reformele economice şi lupta împotriva corupţiei, a declarat ea într-o conferinţă de presă. Credem că ţara are potenţialul de a se ridica la înălţimea cerinţelor” unei candidaturi.
Acest aviz va fi discutat la summitul UE din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate
Cu toate acestea, atât Ucraina, cât şi Republica Moldova se vor confrunta cu un proces de aderare lung şi dificil, chiar dacă li se acordă statutul de candidat. În cazul Ucrainei, accentul principal va fi pus pe promovarea bunei guvernanţe, a statului de drept şi a măsurilor de combatere a corupţiei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruseşti din februarie.
La scurt timp după aceea, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus şi ele propriile cereri. Statele UE au însărcinat apoi Comisia Europeană să analizeze această chestiune şi să facă o recomandare cu privire la modul în care să procedeze.
Este posibil ca şi Georgiei să i se acorde statutul de ţară candidată numai după îndeplinirea anumitor condiţii. La fel ca în cazul Bosniei şi Herţegovinei şi Kosovo, este de aşteptat ca Georgia să primească pentru moment statutul de „potenţial candidat la UE”.
„Ucraina se bucură de sprijinul a patru state europene puternice”, a spus Volodimir Zelenski, adăugând că Ucraina este acum mai aproape de Uniunea Europeană decât oricând de la independenţa sa.
Europa ar putea să scrie o nouă poveste despre libertate şi „să elimine în cele din urmă zona gri dintre UE şi Rusia”, datorită curajului bărbaţilor şi femeilor ucrainene, a spus Zelenski.
Președintele francez Macron, cancelarul german Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele României Klaus Iohannis au promis, în conferinţa de presă comună de la Kiev, că vor susține cererea Ucrainei de a deveni candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană.