Începând 1 ianuarie 2023 Croația urmează să devină al 20-lea stat membru al zonei euro, după intrarea în ultima etapă a punerii în circulație a monedei euro în această țară, anunță Consiliul European.
Comisia Europeană a decis: România, data viitoare. Croaţia trece la moneda euro de la 1 ianuarie 2023
Rata conversiei urmează să fie de 7,53450 kune un euro, precizează Consiliul European. Kuna va continua să circule în paralel pentru un an. De altfel, moneda croată este puternic legată de euro, așa că economiștii nu se așteaptă la șocuri puternice.
Raportul de convergență, arată că România nu îndeplinește niciunul dintre criteriile necesare trecerii la moneda euro. Potrivit Comisiei Europene, din cele 7 state care s-au angajat juridic să adopte euro, doar Croația a înregistrat progrese suficiente.
Concluzia este prezentată în Raportul de convergență din 2022, ce evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro. Acestea sunt cele șapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.
România „nu îndeplinește criteriile privind stabilitatea prețurilor, finanțele publice, rata de schimb și rata dobânzii pe termen lung”, arată sursa citată. În plus, legislația nu este pe deplin compatibilă cu Tratatul de la Maastricht.
Croația îndeplinește toate cele patru criterii principale necesare, și anume criteriul privind finanțele publice, criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, criteriul privind cursul de schimb și criteriul referitor la stabilitatea prețurilor.
Toate statele analizate, cu excepția României, îndeplinesc criteriul privind finanțele publice. De altfel, România este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv, notează Comisia Europeană.
Croația și Suedia sunt singurele țări care îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor. Bulgaria, Republica Cehă, Croația și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria îndeplinește și criteriul cursului de schimb, alături de Croația.
Comisia mai notează că legislațiile din statele membre analizate nu sunt pe deplin compatibile cu obligația de conformitate prevăzută la Articolul 131 din Tratatul privind Funcționarea UE, excepție făcând legislația națională din Croația.