În Statele Unite, după prima dezbatere Trump-Biden, republicanii sunt alarmaţi de comentariile incendiare apărute în spațiul public în legătură cu declarațiile lui Donald Trump pe tema Proud Boys.
Impactul primei dezbateri prezidențiale între președintele Trump și rivalul democrat Joe Biden i-a alarmat pe republicani, în special cel privind comentariile incendiare în legătură cu mișcarea supremației albe și cu presupuse fraude electorale în procesul votului prin poștă.
Oficialii republicani s-au alarmat însă mai curând în mod privat, cu puțini dintre ei revoltându-se în mod vocal și public în legătură cu haotica performanță a președintelui în dezbaterea de marţi seara din Cleveland. Acesta a refuzat să condamne grupul de extremă dreapta neofascism Proud Boys, „Băieții Mândri”, binecunoscut pentru violențele de stradă comise.
Reacțiile republicanilor au fost de la o totală tăcere la critici moderate.
Editorialiștii de la „Washington Post” spun că aceasta reflectă cât de convinşi sunt republicanii că o alianță cu Trump și cu alegătorii săi este crucială pentru supraviețuirea lor. Unii republicani ştiu însă, în același timp, că a se apropia prea mult de președinte și de abordările sale ar fi o greșeală, în special pentru cei care doresc voturile republicanilor moderați și ale independenţilor.
La Casa Albă, conferința de presă a purtătoarei de cuvânt Kayleigh McEnany a fost aproape la fel de contencioasă ca și dezbaterea de marți în schimburile de replici dintre reporteri și purtătoarea de cuvânt în ce privește nedenunțarea de către președinte a supremației albe.
Reporter: ”Puteți chiar acum să condamnaţi supremația albă?”
Kayleigh McEnany: ”Tocmai am făcut-o! Președintele a condamnat supremația albă, Ku Klux Klan, toate grupurile urii.
Săptămâna trecută, președintele Trump a desemnat și Ku Klux Klan şi Antifa o mișcare de stânga antifascistă, care se concentrează asupra luptei împotriva rasismului, drept organizații teroriste. Donald Trump insistă că aderenții Antifa sunt responsabili pentru violențele din orașele americane.
Cert este că declarațiile de marți ale lui Donald Trump care le-a cerut Proud Boys să fie pregătiți au condus la o creștere a recrutărilor în grupurile de extremă dreapta din statele Idaho, Washington și Oregon, unde sunt cunoscuți a fi pregătiți să intre în conflicte violente cu demonstranții antifasciști, Antifa.
Fostul avocat personal al lui Donald Trump, Michael Cohen, a explicat într-un interviu pentru CNN.
Michael Cohen: ”Cred că președintele are un scop, pentru că dacă vă uitați la cine sunt cu adevărat Proud Boys veți vedea că sunt o armată, arată ca o armată, se îmbracă ca o armată, se comportă ca o armată. În mintea lui Trump ei sunt armata lui și îi va folosi când va pierde alegerile. Îi va folosi pentru a încerca să își mențină controlul asupra puterii. Sună nebunește, dar nu există o altă explicație.”
Mesajul lui Donald Trump către Proud Boys a provocat serioase îngrijorări că președintele urmărește sprijinul străzii în cazul în care va contesta rezultatul alegerilor care ar indica o victorie a lui Joe Biden.
Co- fondatorul Proiectului Global împotriva Urii şi a Extremismului, Heidi Beirich, a spus pentru Washington Post: „spui unei forțe paramilitare să fie pregătită. În acest moment acest lucru este cel mai îngrijorător”.
Proud Boys s-au alăturat conversației online. Şeful lor, Enrique Tarrio, a negat că grupurile sale ar aparține supremației albe. „Sunt extrem de mândru de performanța președintelui meu din această seară”, a mai scris Tarrio marți seară pe Twitter.
Un membru al Proud Boys a scris: „Președintele Trump le-a spus Proud Boys să fie pregătiți să aibă de-a face cu Antifa. Ei bine, sir, suntem gata”.
Pe de altă parte, astăzi, fostul comandant al Forțelor americane din Afganistan, generalul în retragere Stanley Mcchrystal, și-a anunțat susținerea pentru Joe Biden la președinție. „Trebuie să credem în valorile noastre, trebuie să credem că la sfârșitul zilei comandantul şef este cineva în care ai încredere”