Actual

Combaterea tăierilor ilegale: Senatul adoptă legea care impune monitorizarea video în pădurile din România

Pădure, sursa foto pixabay
sursa foto pixabay

Un nou proiect de lege pe care Senatul tocmai l-a aprobat obligă proprietarii de păduri să instaleze un sistem de supraveghere video.
Pe lângă faptul că acordă jandarmeriei puteri de monitorizare și de intervenție atunci când sunt descoperite tăieri ilicite de lemn, legea este menită să reglementeze supravegherea video a zonelor forestiere.

Ce scop are legea?

Obiectivele legislației adoptate sunt următoarele:

-să păstreze zonele împădurite,

– evitarea exploatării forestiere fără licență,

– garantarea unei gestionări eficiente a activităților care au loc în pădure,

– protejarea biodiversității și menținerea armoniei ecologice.

Conform propunerii legislative, proprietarii de păduri trebuie să utilizeze dispozitive sofisticate de monitorizare și înregistrare pentru a filma toate traseele forestiere.

Pentru a stopa tăierile ilegale de păduri care au loc în mod regulat, legiuitorul dorește să faciliteze vederea și documentarea operațiunilor care se desfășoară în păduri, în special pe drumurile forestiere. Potrivit proiectului, este obligația proprietarilor de păduri să asigure monitorizarea, în timp ce statului îi revine responsabilitatea de a asigura finanțele necesare pentru investiții, cum ar fi prețul echipamentelor de monitorizare video.

Potrivit avocat.net, proiectul conferă și Jandarmeriei Române competența de a efectua operațiuni de control în pădure pe baza supravegherii video efectuate, obținând responsabilități suplimentare de monitorizare și intervenție în scopul aplicării legii și prevenirii delictelor silvice.

Măsura a eșuat în trecut

O propunere similară de ordonanță de urgență a fost făcută în 2020 de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, dar nu a fost niciodată pusă în aplicare.

Echipamentele integrate de supraveghere video urmau să fie achiziționate din bugetul propriu al MMAP și depuse în fondul forestier național. Conform planului, oficiile silvice urmau să primească sistemele de supraveghere video de la minister și să fie responsabile pentru instalarea și întreținerea acestora.

Camerele ar fi trebuit să fie achiziționate în două etape: un proiect de probă în 10 birouri forestiere și apoi, pe baza rezultatelor primei etape, extinderea la celelalte județe.

Parlamentul European a adoptat în aprilie o nouă legislație cu intenția de a opri schimbările climatice și de a proteja biodiversitatea. Potrivit legii, articolele din lemn, cauciuc, cărbune, cacao, cafea, ulei de palmier, soia, cauciuc și hârtie care sunt importate în UE din zone defrișate vor fi interzise. În timp ce importurile din anumite țări sau de anumite produse nu vor fi interzise, întreprinderile vor putea vinde bunuri în UE doar dacă furnizorul lor a prezentat o „declarație de diligență” care să ateste că produsul nu provine din terenuri defrișate și nu a contribuit la deteriorarea pădurilor.

Termenul „degradare a pădurilor” a fost extins de către Parlamentul European pentru a acoperi transformarea pădurilor primare sau a pădurilor care se refac în mod natural în plantații forestiere sau în alte suprafețe lemnoase.