Șeful statului major al SUA, generalul Mark Milley, a avut un discurs în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților. CNN a redat o parte a declarațiilor.
Generalul Milley a vorbit public pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia. În opinia sa, războiul ordonat de președintele Putin este „cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității Europei și, probabil, a lumii” din ultimii 40 de ani, dar crede că este „încurajator” faptul că întreaga lume vine în sprijinul Ucrainei.
„Invazia rusă în Ucraina amenință să submineze nu numai pacea și stabilitatea europeană, ci și pacea și stabilitatea globală pe care părinții mei s-au luptat atât de mult să le apere”, a spus șeful Statului Major al SUA.
„Rusia și China vor să schimbe ordinea globală”
Alături de generalul Milley, în fața Comisiei s-a aflat și secretarul Apărării, Lloyd Austin. Cei doi lideri ai Pentagonului au atenționat că amenințările atât din partea Rusiei, cât și din partea Chinei rămân semnificative.
„Ne confruntăm acum cu două puteri globale: China și Rusia, fiecare cu capacități militare semnificative, care intenționează să schimbe în mod fundamental ordinea globală actuală bazată pe reguli”, a adăugat Milley, conform CNN.
„Intrăm într-o lume care devine din ce în ce mai instabilă, iar potențialul de conflict internațional semnificativ crește, nu scade”, a mai spus generalul.
Generalul vrea ca trupele americane să se rotească în bazele din România
Congresmanul republican Mike Rogers a spus că va sprijini înființarea de baze americane permanente în țările de pe flancul estic al NATO, pentru a descuraja Rusia.
Generalul Mark Milley are o altă viziune. El susține că va sprijini stabilirea de baze permanente, dar în opinia lui ar trebui ca forțele americane să se rotească, pentru a evita costurile cu mutarea familiei, înființarea de școli și alte măsuri necesare atunci când o bază permanentă a SUA este stabilită în străinătate.
„Cred că mulți dintre aliații noștri europeni, în special cei din țările baltice, Polonia sau România, sunt foarte, foarte dispuși să stabilească baze permanente. Le vor construi, vor plăti pentru ele, pentru ca noi să avem militari prin rotație. Așadar, obținem efectul prezenței permanente a forțelor, dar trupele nu staționeză permanent acolo timp de 2-3 ani”, a explicat el.
Secretarul Apărării, Lloyd Austin a adăugat că NATO încă discută cum ar trebui să-și consolideze prezența permanentă în Europa de Est.
„Dacă NATO consideră că este oportun să-și modifice prezența, atunci cu siguranță vom face parte din aceasta”, a spus Austin.