Lifestyle

Colțunașii, un fel de mâncare care se pregătește în multe bucătării ale lumii. Încercați-i și veți fi încântați! Video

Colțunașii, un fel de mâncare care se pregătește în multe bucătării ale lumii. Încercați-i și veți fi încântați! Video

Fiecare mâncare are în spatele ei o poveste. Despre aceasta vorbea mereu Radu Anton Roman (inclusiv în emisiunile televizate), cunoscut jurnalist, scriitor, un specialist în gastronomie, autor de cărți, unele cu haz, așa cum îi era firea. De la el am aflat că atunci când mâncăm ceva este bine să știm, mai întâi, istoria alimentelor de pe masa noastră sau a altora.

Colțunașii, un fel de mâncare care se pregătește în multe bucătării ale lumii. Încercați-i și veți fi încântați! Video

Colțunașii reprezintă un preparat culinar delicios care constă din bucăți de aluat umplute cu brânză, carne tocată, gem, dulceață etc. și fierte în apă sau coapte în cuptor.

În unele regiuni din Bucovina și Transilvania aceștia sunt cunoscuți sub numele de piroști (singular piroșcă) sau piroște, iar în regiuni din Moldova sub numele de chiroște (singular: chiroașcă). Moldovenii sau rușii le mai spun și vareniki sau barabule.

Colțunașii sunt identici sau similari cu: pierogi din bucătăria poloneză; pelmeni din bucătăria rusească; bansh din bucătăria mongolă; jiaozi (în cantoneză: gaau) sau húndùn, bucătăria chinezească; manti din bucătăria turcească și cea kazahă; momo din bucătăria nepaleză și cea tibetană; chuchvara din bucătăria uzbecă; mandu din bucătăria coreeană; gyoza din bucătăria japoneză; și ravioli din bucătăria italiană.

Cu toate că se întâlnesc și variantele de colțunași umpluți cu carne, brânză sărată, cartofi sau alte legume, spre deosebire de țările vecine, în România majoritatea colțunașilor au umpluturi dulci și sunt considerați deserturi. Adesea, colțunașii sunt serviți cu smântână sau sosuri.

Modalitate de preparare

Timp necesar: 60 de minute. Mod de preparare: Punem înt-un bol făina cu puțina sare, oul și apa puțin câte puțin, până facem un aluat cât să nu se mai lipească de mâini.

Compoziție: Pentru colțunași folosim 500 g făină, sare, 1 ou, o ceașcă mai mare de apă călduță. Iar pentru umplutură: 250 g brânză de vaci, cartofi, carne tocată, puțină sare, 1 ou sau două, 1 plic zahar vanilat, dacă este compoziția dulce.

Pentru umplutură, amestecăm brânza cu puțină sare, zaharul, vanilia și ouăle până obținem o compoziție ca de pastă.
Întindem aluatul pe masa de lucru până obținem o foaie nu prea subțire, pe care o tăiem în pătrate, iar în aceste pătrățele punem câte o lingură de umplutură și unim. La capete presăm puțin cu furculița pentru a nu se desface.

Într-o oală mai mare, punem apa la fiert cu sare, iar când a început să fiarbă, punem chiroștele sau colțunașii în apă clocotită și lăsăm să fiarbă circa 15 minute.

Între timp, mai mișcăm oala pentru a nu se prinde colțunașii de cratiță. Ei sunt gata când se ridică deasupra apei. Îi scoatem într-un vas și presărăm smântână dacă ei sunt umpluți cu carne, brânză sau cartofi, dar dacă au umplutură vișine de exemplu, se poate pune deasupra chiar și înghețată. Cantitatea interioară cam de mărimea unei lingurițe. La colțunașii cu cartofi, moldovenii pun deasupra și bucățele mărunte de ceapă grătărită sau prăjită.

Foto: pinterest/ video: youtube