Cele mai delicioase produse de cofetărie, cele mai colorate si mai aspectuoase sunt…..
BOMBOANELE ! Când au apărut acestea pentru prima dată în istoria cofetăriei
Cuvântul “bomboane” a intrat în limba engleză din franceză veche çucre candi („bomboane de zahăr”). La rândul său, termenul francez are probabil rădăcini anterioare în arabă “qandi” , persană “qand” și sanscrită “khanda” , toate cuvintele însemnând “zahăr”.
Bomboanele se fac prin dizolvarea zahărului în apă sau lapte pentru a forma sirop.
Textura finală a bomboanelor depinde de diferitele niveluri de temperatură și concentrații de zahăr. De exemplu:
- temperaturile calde fac bomboane tari
- căldura medie face bomboane moi
- temperaturile scăzute fac bomboane gumate
Istoria bomboanelor datează încă de la vechile popoare care trebuiau să guste miere dulce direct de la stupi. Primele forme de bomboane au fost fructele și nucile care au fost rostogolite în miere.
Mierea a fost folosită în China Antică, Orientul Mijlociu, Egipt, Grecia și Imperiul Roman pentru a acoperi fructele și florile cu scopul de a le păstra sau a crea forme de bomboane (resultând, astfel, fructe și flori confiate)
În Evul Mediu a început producția de zahăr, iar la vremea respectivă zahărul era atât de scump încât doar cei bogați își puteau permite bomboanele din zahăr.
Mayașii și aztecii au apreciat boabele de cacao
Mayașii și aztecii au fost primii care au băut ciocolată
În 1519, exploratorii spanioli din Mexic au descoperit arborele de cacao și l-au adus în Europa. Oamenii din Anglia și din America au mâncat bomboane de zahăr în secolul al XVII-lea.
Primele batoane de ciocolată au fost făcute de Joseph Fry în 1847 folosind ciocolată dulce-amăruie.
Ciocolata cu lapte a fost introdusă pentru prima dată în 1875 de Henry Nestle și Daniel Peter
Înainte de Revoluția Industrială, bomboanele au fost considerate adesea o formă de medicament, fie pentru calmarea sistemului digestiv, fie pentru răcirea unei dureri în gât.
În Evul Mediu, bomboanele au apărut, la început, numai pe mesele celor mai bogați. Primele forme de bomboane, la cea vreme, erau combinații de condimente și zahăr, care au fost folosite ca ca medicamentație. Calmau sistemul digestiv ori linișteau gâtul inflamat.
Prețul zahărului a fost mult mai mic până în secolul al XVII-lea, când bomboanele grele au devenit populare.
În Statele Unite, până la mijlocul anilor 1800, au fost mai mult de 400 de fabrici care produceau bomboane.
Prima bomboană a venit în America, la începutul secolului al XVIII-lea, din Marea Britanie și Franța. Doar câțiva dintre coloniștii timpurii aveau experiență în domeniul zahărului și erau capabili să ofere tratamentele cu zahăr pentru cei foarte bogați.
Bomboana roșie, realizată din zahăr cristalizat, a fost cea mai simplă formă de bomboane, dar chiar și această formă de bază de zahăr a fost considerată un lux și a fost posibilă doar de bogați.
Batonul de ciocolată a devenit popular în timpul Primului Război Mondial, când armata americană a însărcinat un număr de producători de ciocolată americani să producă blocuri de ciocolată de 20 până la 40 de lire sterline, care urmau să fie apoi expediate la bazele armatei, tăiate în bucăți mai mici și distribuite către soldații americani staționați în toată Europa.
Manufacturile au început să producă piese mai mici, iar până la sfârșitul războiului, când soldații s-au întors acasă, viitorul bomboanei a fost asigurat și s-a născut o nouă industrie. În perioada de după Primul Război Mondial, până la 40.000 de batoane de bomboane diferite au apărut în Statele Unite, iar multe sunt încă vândute până în prezent.
Revolutia industrială
În anii 1830, bomboanele au suferit schimbări majore, când progresul tehnologic și disponibilitatea zahărului au deschis piața. Noua piață a fost nu numai pentru bucuria bogatului ci și pentru plăcerea clasei muncitoare. Totodată, a existat o piață în creștere pentru copii.
În 1847, invenția presei de bomboane a permis producătorilor să producă simultan mai multe forme și mărimi de bomboane.
În 1851, cofetarii au început să folosească o tavă de abur rotativă pentru a ajuta la fierberea zahărului. Astfel, producătorul de bomboane nu trebuia să amestece continuu zahărul fierbinte. Căldura de pe suprafața tăvii a fost, de asemenea, mult mai uniform distribuită și a făcut mai puțin probabil ca zahărul să ardă.
Aceste inovații au făcut posibil ca doar unul sau doi oameni să conducă cu succes o afacere cu bomboane.
Tipuri de bomboane
Bomboanele cu zahăr includ:
- bomboanele tari
- bomboanele moi
- caramelele
marshmallows
- taffy
- alte bomboane al căror ingredient principal este zahărul
Bomboanele, astăzi, un deliciu pentru toți
În zilele noastre bomboanele sunt consumate de toti oamenii, indiferent de vârstă, de gen sau de situația financiară, consumatorii cei mai înfocați fiind cei mici. Astăzi bomboanele se găsesc de cumpărat în toate cofetăriile din lume, în culori care de care mai fascinante, cu gusturi diferite, ele fiind produse din lapte sau fructe, umplute cu un învelis de ciocolată albă sau neagră, învăluite în nucă de cocos sau trecute prin alte condimente cu ajutorul cărora se prepare, de obicei, deserturile.
Azi, bomboanele au câstigat atât de multă popularitate încât acestea pot fi considerate principalele deserturi din lumea întreagă.