Anul Nou este o sărbătoare a iernii, încărcată de emoţie, speranţă, bucurie.
În fiecare an această sărbătoare este marcată de anumite obiceiuri specifice fiecărei zone. Bucovina este regiunea cea mai încărcată de tradiţii, aici păstrându-se spiritul autentic şi fiind transmis din moşi strămoşi.
Nu numai tradiţiile Anului Nou, dar şi ale celorlalte sărbători, precum şi peisajele de basm, fac din această zonă a României un tărâm de basm, o destinaţie ideală pentru relaxare, concedii şi prezintă un important potenţial turistic. Printre obiceiurile regăsite aici, amintim:
Capra
Capra semnifică un personaj fantastic, bizar pentru unii, fascinant pentru cei mici. “Jocul caprei” presupune căderea acesteia dintr-un copac, îmbolnăvirea şi moartea, apoi învierea prin care îi distrează pe spectatori. Costumul este format dintr-un cap de capră, confecţionat cel mai adesea din lemn. Capra dansează pe ritmul sunetelor de fluieraş, dansul fiind extrem de energic.
Dansul ursului
Umblatul cu Ursul este întâlnit doar în Moldova, de Anul Nou. Ursul este întruchipat de un flăcău purtând pe cap și umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roșii. Masca este condusă de un „ursar”, însoțită de muzicanți și urmată, adesea, de un întreg alai de personaje.
Jocul ursului simbolizează schimbarea anotimpurilor, alungarea iernii geroase şi aducerea primăverii, ursul fiind considerat animalul ce poate învinge iarna. Capul este confecţionat din piele de miel împodobită cu mărgele. Tinerii îmbrăcaţi în urşi poartă cojoace groase întoarse pe dos sau blană de oaie, ţinând în mână o bâtă. Dansul cuprinde moartea ursului, reînvierea, rotirea în cerc şi ridicarea pe acel toiag.
Căiuţii
Costumul de căiuţ este format dintr-un cap de cal din lemn, acoperit cu o pânză alba. Calul, un animal ce reprezintă în Bucovina protejarea gospodăriei, este un animal agil, imprevizibil. Tinerii dansatori trebuie să cunoască la perfecţie repertoriul, ei reprezentând tinereţea, vitalitatea.