Colectarea selectivă a deșeurilor în România a devenit obligatorie începând cu 1 iulie 2019. Containerele obișnuite, în care românii aruncau gunoiul de-a valma, au fost înlocuite cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deșeu în parte: resturi menajere, hârtie/ cartoane, sticlă și plastic.
De remarcat că firmele de salubritate au obligația să doteze punctele de colectare a deșeurilor cu cele patru tipuri de recipienți corespunzători fiecărui tip de deșeu, amenzile pentru operatorii comerciali care nu respectă aceste reguli fiind cuprinse, potrivit legii, între 20.000 și 40.000 lei.
Sancțiuni financiare se aplică și persoanelor juridice care nu respectă aceste reglementări. Cetățenii care nu se vor conforma regulilor, vor fi amendați cu până la 2.000 de lei. Vor avea de plătit însă şi o taxă de salubritate mai mare cu 25%. Așadar, nu-i de glumit cu colectarea selectivă a deșeurilor!
Acum, că am lămurit cât de cât cadrul legislativ, să ne dumirim de ce este important să colectăm selectiv.
În principal, pentru că, prin acest efort de selectare, punem umărul la reducerea poluării. Cantități mult mai mici de gunoaie vor fi arse. Mai mult, 80% din aceste resturi pot fi reciclate, transformate ulterior în obiecte utile. În plus, colectând selectiv deșeurile, păstrăm curate apele țării, conservăm resursele naturale neregenerabile și reducem consumul de energie.
Din păcate, din cele 5 milioane de tone de deșuri raportate de Ministerul Mediului din România în 2014, de pildă, doar 13% au fost reciclate. Cifrele cresc de la an la an, dar foarte lent, educația și campaniile de informare jucând un rol crucial în acest context.
Cum se face corect colectarea selectivă, pe 4 fracții?
Plastic/ Metal
Se colectează în recipientul galben, respectiv sacul menajer galben (case).
Recipientele din plastic (PETurile) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. Se scoate dopul și se presează. Astfel, se economisește spațiu.
Hârtie/ Carton
Se colectează în recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul menajer albastru (case). Prin împăturire se economisește spațiu!
Sticlă
Se colectează în recipientul verde (blocuri), respectiv sacul menajer verde (case). Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.
Deșeuri reziduale/ amestecate
Deșeurile reziduale sunt totalitatea resturilor care nu se pot recicla, incluzând aici atât resturile alimentare, cât și cele rezultate din diverse activități prestate în gospodărie (cenușa, de exemplu) sau alte obiecte de uz casnic (covoare, carpete, preșuri etc.).
Rețineți că recipientele reciclabile trebuie să fie goale, curățate de orice urme de mâncare sau lichide și uscate înainte de a le arunca în containerele dedicate. Un articol murdar poate contamina un camion întreg de deșeuri, deci asigurați-vă că reciclabilele sunt goale, curate și uscate. Odată ce cartonul sau hârtia intră în contact cu diverse alimente sau lichide, nu mai poate fi reciclat. Nu lăsați niciodată mai mult de o linguriță de lichid să rămână într-un recipient reciclabil!
Atenție!
În contextul pademiei generate de Covid-19, trebuie să ținem cont de câteva aspecte extrem de importante în legătură cu reciclarea selectivă:
– Măștile pentru față, mănușile și orice alte echipamente individuale de protecție nu sunt reciclabile;
– Măștile și mănușile de unică folosință trebuie aruncate dupa o singură utilizare. Odată scoase din uz, acestea trebuie introduse într-o pungă din plastic care trebuie securizată ulterior printr-o închidere corespunzătoare. Punga securizată astfel poate fi pusă în gunoiul menajer;
– Aruncarea echipamentelor de protecție la întâmplare reprezintă un risc pentru sănătatea echipajelor de colectare și a persoanelor care lucrează în centrele de sortare și procesare a deșeurilor;
– Nu utilizați coșurile stradale pentru a arunca materialele de protecție folosite!
Acest articol a fost realizat cu sprijinul Romprest și face parte din campania de conștientizare publică de colectare selectivă a deșeurilor.