Social

Colaps. După Ministerul Sănătății urmează Ministerul de Interne. Valul uriaș de cadre, nemulțumite

Colaps. După Ministerul Sănătății urmează Ministerul de Interne. Valul uriaș de cadre, nemulțumite

Lovitură dură pentru MAI. Pentru că legea permite pensionarea la 47 de ani dacă au vechime, mii de polițiști ies la pensie. Dar care este adevăratul motiv pentru care mii de polițiști experimentați i-au această decizie?

Valul de noi pensionări din MAI este cauzat de teamă că Parlamentul va modifica pensiile militare.

În locul celor ieșiți la pensie, vor ajunge sa lucreze polițiștii școliți precar, iar misiunile ratate, din ce în ce mai dese, ar putea deveni o obișnuință, avertizează oamenii din sistem. Totodată, specialiștii spun că, pe termen lung, criza de personal din poliție va duce la creșterea criminalității.

Legea permite ca un polițist care are doar 47 de ani să iasă la pensie

Datele oficiale ale ministerului de Interne arată că, la început de 2021, deficitul de personal ajunsese la 20 la sută.

În 2020, aproape 8.000 de angajați s-au pensionat, dublu față de ieșirile din sistem pe parcursul a doi ani, în perioada 2018-2019. Tendința se menține și anul acesta. În primele trei lui aproape 2.000 de angajați au plecat tot prin pensionare.

Legea permite ca un polițist care are doar 47 de ani să iasă la pensie dacă îndeplinește condițiile de vechime în profesie. În urmă cu patru ani, ministrul de Interne de atunci a gândit o strategie pentru a aduce cât mai mulți oameni noi în sistem: școală pe repede înainte.

40.000 de pensionați în ultimii ani din MAI

Sunt acum polițiști în teren care au făcut doar trei luni de școală. Este cazul a mii de agenți încadrați direct, în perioada în care ministerul avea si mai mari probleme cu personalul. Din 2017 încoace, școlile de agenți durează maximum 10 luni: 31 de săptămâni de teorie și doar 11 de practică. Școala pe repede înainte se vede însă în modul de intervenție.

Sorin Iovu Rus, fost comisar-șef al IPJ Cluj, este de părere că „scade oarecum eficiența pentru că ei primesc în cursul școlarizării cunoștințele minime”.

Nicola Ababei, instructor de pregătire fizică și autoapărare: „Persoana în cauză era și în vârstă, era și sub influența băuturilor alcoolice, efectiv a ajuns cum a ajuns, cu capul de pământ. Exact asta trebuia evitat”.

Sorin Iovu Rus, fost comisar-șef al IPJ Cluj: „Un polițist cu experiență nu ar fi acționat niciodată în acest mod având în vedere că cetățeanul respectiv nu a comis niciun act de agresiune asupra acestora.”

Sorin Iovu Rus este și el unul dintre cei 40.000 de pensionați în ultimii ani din MAI. Incertitudinea îi face pe oameni să plece, recunoaște acesta.

Sorin Iovu Rus: „Ceea ce se întâmplă este incert. Oamenii beneficiază de niște drepturi legale pe care riscă să și le piardă. Dacă nu schimbau condițiile de pensionare poate și eu personal aș mai fi fost în activitate. Și e nevoie de acești oameni în sistem”, potrivit Digi 24.