Colaps al sistemelor de sănătate din spațiul comunitar al Uniunii Europene conform Politico Europe. Acest lucru este confirmat de POLITICO Europe într-o analiză despre sistemele de sănătate din spațiul comunitar al Uniunii Europene.
Colapsul sistemelor de sănătate, lovite puternic de pandemia de COVID-19 în ultimul an și jumătate, este confirmat de tot mai multe diagnostice greșite, tratamente întârziate și o rată a mortalității din ce în ce mai mare.
Diagnostice ratate. Cei mai grav au fost loviți sunt bolnavii de cancer
Un milion de europeni ar fi primit un diagnostic de cancer de la începutul pandemiei și până în prezent, într-o lume în care nu ar fi existat virusul SARS-CoV-2 și pandemia generată ulterior de acesta, estimează Organizația Europeană a Cancerului, care a analizat datele privind diagnosticele de cancer din Europa în ultimul an, compărându-le apoi cu numărul de diagnostice din anii de dinaintea pandemiei.
Concluzia evidentă este că pandemia de coronavirus a perturbat serviciile de asistență medicală din multe țări europene și a condus la situații în care s-au ratat diagnostice care ar fi putut salva viața multor pacienți.
Din păcate, concentrarea pe asigurarea tratamentului pentru bolnavii depistați cu COVID-19, a generat oprirea procesul de depistare a cancerului, ținându-i departe de spitale pe toți pacienții, cu excepția bolnavilor cronici.
Rezultatul este o bombă cu ceas, care, potrivit experților, va duce la o creștere a numărului de decese cauzate de cancer în următorii doi ani, deoarece pacienții care au fost neglijați în perioadele de vârf ale pandemiei sunt acum diagnosticați în stadii mai avansate de cancer. De asemenea, restricțiile pandemice au restricționat accesul la tratament pentru mulți pacienți cu cancer.
Scaderi dramatice privind detectarea cancerului
În Italia, asociația națională de medicină oncologică a estimat că detectarea diverselor forme de cancer a scăzut cu 400.000 de cazuri în primele cinci luni ale pandemiei. La rândul lor, experții care fac parte din Liga Națională împotriva Cancerului din Franța estimează că există aproximativ 30.000 de cazuri de cancer care au rămas nedetectate din cauza pandemiei de COVID-19.
Mortalitate crescută din cauza cancerului în Marea Britanie
Un studiu publicat în noiembrie anul trecut estima că în Marea Britanie, pandemia a provocat, direct sau indirect, între aproximativ 7.000 și 36.000 de decese cauzate de cancer în 2020. Cercetările publicate de revista științifică The Lancet au examinat datele Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie pentru a observa cât de mare este rata mortalității, în funcție de tipul diferit de cancer. Astfel, s-a ajuns la concluzia că a avut loc o creștere între 7,9% și 9,6% a numărului de decese cauzate de cancerul la sân și o creștere între 15,3% și 16,6% a deceselor cauzate de cancerul colorectal, la cinci ani după diagnostic.
100 de milioane de cazuri de cancer nu au fost depistate
Organizația Europeană a Cancerului a lansat în luna Mai o campanie de conștientizare a problemei, estimând că aproximativ 100 de milioane de cazuri de cancer nu au fost depistate în Europa din cauza pandemiei de COVID-19, iar medicii vor avea nevoie de cel puțin un an pentru acoperi aceste restanțe.
Multe țări au adoptat strategii diferite pentru a combate această problemă. De exemplu, în Marea Britanie, tratamentul pentru bolnavii de cancer prin chimioterapie a fost suspendat temporar pentru unii pacienți, pe motiv că ar genera o scădere periculoasă a numărului de globule albe din sânge care interferează cu sistemul imunitar al pacienților. Alte țări, precum Austria și Olanda, au decis să continue tratamentul, dar în doze mai mici.
Scăderea numărului de diagnosticări va avea consecințe pe termen lung. Pentru multe tipuri de cancer, depistarea lor într-un stadiu incipient înseamnă o șansă mai bună în a le combate.