Lifestyle

Cofeina poate crea dependență. Care sunt simptomele de sevraj!

Cofeina poate crea dependență. Care sunt simptomele de sevraj!

Cofeina poate crea dependență. Vasi Rădulescu, medic și scriitor, a dezvăluit care sunt simptomele sevrajului.

„S-ar putea să nu aveți nevoie de dezintoxicare, dar, la fel ca și drogurile mai dure, cofeina poate crea dependență. Dacă încercați să renunțați, se instalează simptomele de sevraj: greață, epuizare, dificultăți de concentrare. Puteți deveni mai iritabil și pot urma dureri de cap dureroase. Acestea sunt vești proaste pentru cei peste 80% dintre americanii care consumă cofeină în fiecare zi.

Cofeina ajunge direct la creier, unde se blochează în locul unei substanțe chimice naturale, similare din punct de vedere structural, pe care corpul nostru o produce în mod natural, numită adenozină. Adenozina este cea care vă face să vă simțiți somnoros după o zi plină. Dar dacă receptorii celulari care primesc de obicei adenozina sunt ocupați să manipuleze cofeina, rămâi treaz și alert. Așa te prinde cofeina”, a explicat medicul Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.

„Există vești bune pentru cei care suferă de dependența de cofeină. Dacă poți rezista o săptămână sau două fără cofeină, creierul se resetează și poți sta liniștit știind că sevrajul a trecut”, a precizat medicul.

80% din bolile cronice pot fi evitate

Medicul spune că tot ce avem de făcut este să evităm sedentarismul, fumatul, prudența la alcool și, desigur, să avem o alimentație sănătoasă.

„Aproximativ 80% din bolile cronice, incluzând aici boli de inimă, neurologice, metabolice (și diabetul) pot fi evitabile printr-o alimentație sănătoasă, prin evitarea sedentarismului, iar dacă includem și evitarea fumatului și prudența la consumul de alcool, obținem și prevenția în majoritatea cancerelor. Acum te rog mult să mai citești asta o dată. Și încă o dată. Și încă o dată. Avansarea în vârstă nu înseamnă automat boală. Bătrânețea nu vine la pachet cu boala. Aceasta e o mentalitate nocivă de care trebuie să scăpăm. Dacă avem grijă de noi, cu principii solide zi de zi, ne ținem la distanță de majoritatea afecțiunilor ce pot fi evitabile. Iar medicul rămâne un partener grozav pentru informare corectă, consulturi și analize de rutină, screeninguri pe criterii clare”, a transmis, pe Facebook, medicul Vasi Rădulescu.

„E cumplit să vezi atâta și atâta boală ce poate fi evitată. Și, din varii motive, oamenii pur și simplu refuză să aibă grijă de ei. Și e păcat. Ține cont de ce am scris mai sus, te rog. Ai grijă la alimentație, fă mișcare, evită fumatul, consumă puțin alcool sau deloc”, a conchis medicul.