Pentru a NU mai implica organele de poliție atunci când se produce un accident rutier minor, majoritatea persoanelor apelează la înțelegerea amiabilă. Însă, în conformitate cu noul cod rutier, pentru a finaliza această procedură, sunt necesare mai multe acte și trebuie îndeplinite anumite condiții
Codul Rutier 2022. Ce acte sunt necesare în caz de accident şi cum se completează constatarea amiabilă
În primul rând, trebuie ştiut că, atunci când are loc un accident rutier, șoferul vinovat trebuie să predea celui păgubit documentele necesare pentru amiabilă, și anume: câte o copie după buletin/ cartea de identitate, talonul auto, permisul și polița RCA. Totodata, este nevoie de asigurarea obligatorie, iar după completarea amiabilei, partea vătămată va trebui să avizeze dauna la asiguratorul unde conducătorul auto vinovat are RCA.
După ce a fost completată amiabila, pentru a deschide un dosar de daună, există două opțiuni:
- În cazul in care partea vătămată NU deține o asigurare de tip CASCO, asiguratorul RCA al șoferului vinovat trebuie înștiințat
- În cazul în care partea vătămată deține o asigurare tip CASCO, dauna va trebui anunțată la asiguratorul personal (CASCO), urmând ca dosarul sa fie instrumentat prin intermediul acestui tip de asigurare, cu regres pe asigurarea RCA a vinovatului. Întrucât dauna este instrumentată prin regres, ea nu va afecta daunalitatea celui nevinovat.
Orice șofer ar trebui sa aibă la îndemână un formular de Constatare Amiabilă de Accident. Acesta poate fi descărcat de pe internet sau poate fi procurat de la societatea de asigurare unde este înscrisă mașina.
De asemenea, în caz de accident, pentru ca amiabila să fie considerată valabilă, ambii șoferi trebuie să completeze un singur exemplar care cuprinde două foi auto-copiative.
Informațiile necesare completării formularului pot fi regăsite în următoarele documente:
- certificatul de înmatriculare,
- cartea de identitate/ buletin,
- permisul auto,
- cartea verde a mașinii (polița RCA).
După completare, fila originală rămâne în posesia șoferului nevinovat, urmând ca partea vinovată să primească o copie a formularului de constatare amiabilă.
Se recomandă ca procedura să fie finalizată în cel mult 24 de ore, informează site-ul romaniatv.net .
La Constatarea Amiabilă de Accident se poate apela în următoarele condiţii:
– există acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului.
– din accident au rezultat numai pagube materiale;
– nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicaţi în accident;
– în accident au fost implicate numai două vehicule.