Actual

Codul Muncii a fost modificat! Ce trebuie să știe angajații

patronii angajati, sursa foto adobe.com Codul Muncii
sursa foto: arhiva companiei

În 2024 românii se confruntă cu modificări semnificative în sfera legislației muncii. Schibările se produc  odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi ale Codului Muncii. Acest set de ajustări, aduce cu sine schimbări substanțiale pentru angajatori și angajați. Schimbările privesc gestionarea pauzelor în timpul programului de lucru. Codul Muncii modificat a intrat în vigoare pe 18 ianuarie.

Codul Muncii din 2024, un document pivotal ce reglementează relațiile de muncă și drepturile angajaților, a fost supus unor modificări menite să redefinească conceptul și gestionarea pauzelor în timpul orelor de muncă. Astfel, perioada în care angajații au dreptul la pauze a fost ajustată și reconfigurată pentru a se potrivi noilor realități.

Ce prevede Codul Muncii?

Până în prezent, angajații beneficiau de dreptul la o pauză de relaxare sau o pauză de masă o dată pe zi în cadrul programului de lucru. Însă, în conformitate cu noile reglementări, lucrătorii care au împlinit vârsta de 18 ani vor avea dreptul la o pauză de masă o dată la fiecare șase ore de lucru. Pauza este condiționată de o perioadă minimă de patru ore și jumătate de activitate.

Această modificare aduce cu sine implicații practice semnificative. Anterior, majoritatea companiilor adoptau politici interne privind gestionarea pauzelor pentru a menține un mediu de lucru productiv și echilibrat. Pauzele de odihnă sau de prânz, cu durate variabile în funcție de politicile specifice ale fiecărei companii, ofereau angajaților posibilitatea de a se relaxa, a lua masa sau a beneficia de un moment de respiro în timpul zilei de muncă.

Cu toate acestea, noile reguli atrag atenția asupra riscului ca pauzele prelungite să aibă un impact negativ asupra veniturilor angajaților. În anumite circumstanțe, angajatorii ar putea fi scutiți de obligația de a plăti angajații pentru timpul petrecut în pauze. Acest lucru se poate întâmpla chiar dacă aceste perioade de odihnă se iau conform cerințelor legale. Pauzele cu durată mai mică de douăzeci de minute pot  să fie decontate în anumite organizații. Pauzele prelungite ar putea să nu fie plătite.

Cu toate acestea, ajustările aduse Codului Muncii 2024 oferă claritate cu privire la drepturile angajaților la pauze, impunând, în același timp, necesitatea adaptării la noile reglementări. Colaborarea între angajatori și angajați devine esențială în asigurarea respectării noilor norme și menținerea unui mediu de lucru echilibrat și eficient pe parcursul anului 2024.