Cod roșu pentru umanitate este un raport incendiar pentru omenire în ceea ce privește schimbările climatice. Raportul întărește părerea celor care cred că oamenii sunt responsabili pentru actualele schimbări climatice identificate la nivel global.
Cod roșu pentru umanitate. Un raport devastator privind modificările climatice
Grupul de experți creat de Națiunile Unite pentru evaluarea efectelor produse de schimbările climatice a publicat recent cel mai amplu raport de specialitate din istorie, denumit sugestiv „Cod roșu pentru umanitate”.
Concluzia documentului este că oamenii sunt fără echivoc responsabili pentru criza climatică în care ne aflăm, iar previziunile pentru următoarele decenii nu sunt optimiste, dacă privim evoluția noxelor din economiile mondiale.
Experții care au participat la raport atrag atenția că în ultimii ani s-au produs cele mai rapide schimbări pe scară largă la nivelul atmosferei, oceanelor, a zonelor înghețate ale globului, precum și la nivelul biosferei. Temperatura la nivel global a crescut puternic, iar ultimii cinci ani au fost cei mai fierbinți înregistrați din 1850.
Evenimentele meteorologice extreme vor fi din ce în ce mai frecvente
Evenimentele meteorologice extreme, cum sunt inundațiile și incendiile, vor fi din ce în ce mai frecvente și mai intense din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră pe care industriile le pompează în atmosferă. Conform raportului, concentrația de dioxid de carbon atmosferic nu a mai fost atât de mare de cel puțin două milioane de ani și a ajuns la nivelul de 410 ppm.
Luând în calcul această evoluție, experții spun că lumea se va încălzi și mai mult până în 2050, amplificând efectele fenomenelor meteo extreme. Nivelul mărilor va continua să crească, ghețarii din Oceanul Arctic se vor topi, iar valurile de căldură extremă vor deveni normalitate.
În ciuda acestei imagini apocaliptice, oamenii de știință spun că există încă speranță; asta, dacă se reduc rapid emisiile de gaze cu efect de seră, fapt care ar limita procesul de încălzire globală, menționând-o la 1,5 grade Celsius. Însă pentru a reuși această modificare, este nevoie ca toate guvernele lumii să acționeze unitar și rapid.