Se întâmplă chiar acum! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că începând de la ora 12 și până la 22, centrul țării va fi afectat de o instabilitate atmosferică pronunțată.
Chiar dacă ploile abundente vor duce la acumulări semnificative pe perioade reduse, vremea va fi instabilă întreaga zi în județele Bihor, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Neamț, Suceava, Bistrița-Năsăud și Maramureș. Așadar, Transilvania și nordul extrem al țării vor fi cele mai afectate de noua avertizare meteorologică nowcasting.
Starea vremii este instabilă de mai multe săptămâni
În sudul Europei, ciclonul mediteranean a creat mari distrugeri, în special în provincia Emilia-Romagna, din Italia. Acest ciclon a ajuns și în România, în special în zona vestică a țării. Cele mai afectate județe au fost Timiș, Gorj și Caraș-Severin. Reșița, municpiul de reședință al celui din urmă județ, a fost inundat în anumite zone. Dar acum, avertizarea meteo vizează zonele care au rămas preponderent „verzi” în ultimele săptămâni, mai ales Brașovul, Covasna și Harghita. Chiar dacă și aici s-au înregistrat local instanțe de instabilitate atmosferică, nu erau suficient de consistente încât să constituie obiectul unei avertizări de cod galben. Nu până astăzi.
„În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și intensificări ale vântului, la munte și în sudul și estul Transilvaniei. În intervale scurte de timp (1 – 3 ore) cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp”, se arată pe pagina web oficială a Administrației Naționale de Meteorologie.
Cum va fi vremea în următoarea perioadă
Luna mai a fost mai ploioasă decât era prevăzut pentru acea perioadă a anului. A fost de asemenea mai rece, asta până când ciclonul mediteranean a dus la temperaturi ridicate împreună cu ploi abundente, vânt puternic și descărcări electrice. Chiar dacă mercurul din termometre a fost ridicat în întreaga țară, vestul României, în special Oltenia și Banatul, au fost marcate de precipitații și de o instabilitate atmosferică marcată.
Conform Antena 3 CNN, sudul și estul Transilvaniei vor fi cele mai afectate de această avertizare meteo. Totodată, zonele montane vor fi puternic afectate de noua avertizare de cod galben, care vine pe fondul ciclonului mediteranean, care continuă să fie activ în sudul Europei, dar și în România.
În ultimele săptămâni, au fost înregistrate avertizări de cod galben și chiar și cod portocaliu pentru instabilitate atmosferică în aproape fiecare zi. Inundațiile și vântul puternic au dus la daune materiale în cele mai afectate dintre regiuni.