Social

CNAS va deconta mai multe servicii medicale! Cine beneficiază

concediu medical; sursă foto: impact.ro medicul de familie concediilor medicale
sursa foto arhiva personala

Începând cu 1 octombrie, au fost implementate noi măsuri în domeniul sănătății din România. Scopul este de a îmbunătăți accesul cetățenilor la servicii medicale de înaltă calitate. Una dintre aceste măsuri constă în decontarea serviciilor medicale noi de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Se facilitează astfel accesul pacienților la îngrijirea medicală necesară.

Se decontează mai multe servicii CNAS.

De la 1 octombrie, persoanele care suferă de tulburări din spectrul autist pot beneficia de servicii medicale decontate de CNAS. Aceste servicii includ psihoterapie și alte tipuri de tratamente specifice. Cu toate acestea, există o limită a sumei, care nu trebuie să depășească 135 de lei pentru fiecare ședință.

Conform estimărilor, acest subprogram ar putea beneficia de aceste servicii un număr de 13.471 de copii și 2.660 de adulți care au fost diagnosticați cu tulburări din spectrul autismului. Aceștia au fost diagnosticați de către medici psihiatri sau medici psihiatri pediatri cu această afecțiune.

Reprezentanții CNAS au făcut următoarea declarație cu privire la subprogramul național de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.

„De la 1 octombrie va demara un nou subprogram naţional de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, în cadrul programului naţional de sănătate mintală, derulat de CNAS. Astfel, copiii şi adulţii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist vor putea beneficia de servicii de psihoterapie şi/sau consiliere psihologică clinică şi/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenţii psihologice validate ştiinţific în tulburări din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenţie personalizat pentru fiecare bolnav”, este anunțiul pe care l-au făcut reprezentanții CNAS.

Legea a intrat deja în vigoare

Acest subprogram este reglementat prin intermediul unui Ordin pentru modificarea și completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial la data de 26 septembrie.

Andrei Baciu, președintele CNAS, a subliniat importanța acestei inițiative. El a vorbit și depsre colaborarea cu asociațiile de pacienți și organizațiile neguvernamentale. Toate cu scopul dezvoltării acestui program. El a menționat că acesta este un pas important în construcția unui sistem de sănătate modern în România, centrat pe nevoile reale ale asiguraților.

„Este esenţial ca toţi pacienţii să aibă acces echitabil la servicii medicale. La acest pachet nou de servicii medicale decontate de către CNAS, atât de necesar pacienţilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist, s-a lucrat foarte mult împreună cu asociaţiile de pacienţi şi organizaţiile neguvernamentale. Aşa cum este sănătos să se întâmple. Am spus că prioritar la CNAS va fi să construim un sistem eficient, centrat pe nevoile reale ale asiguratului. Asta facem. Aprecierile mele se îndreaptă către toţi cei care au depus eforturi pentru ca viaţa pacienţilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist să fie mai bună. E un pas important în construcţia unui sistem de sănătate modern, în România”, a spus  Andrei Baciu.

În România, se estimează că aproximativ 558.000 de persoane au fost diagnosticate cu autism. Costurile lunare pentru terapiile unui singur copil cu autism ajung, în medie, la valoarea de 1.500 – 2.000 de euro. Această inițiativă vine în sprijinul acestor pacienți și familiilor lor, oferindu-le acces la servicii medicale de calitate.