Actual

CNA-ul a dezvăluit ce partide iubesc posturile TV. USR e a cincea roată

CNA-ul a dezvăluit ce partide iubesc posturile TV. USR e a cincea roată

Este un secret deschis: fiecare post de televiziune se concentrează mai mult pe acțiunile unui partid sau a unei alianțe politice anume decât pe ale celorlalte. În funcție de schimbările de pe scena politică, se pot schimba și simpatiile televiziunilor. Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) tocmai a publicat un raport în care arată care sunt cele mai menționate formațiuni de către posturile de știri.

Raportul a fost întocmit la cererea lui Mircea Toma, membru al CNA. Analiza se concentrează pe perioada 23-27 ianuarie 2023. Deși intervalul este unul scurt, au ieșit la iveală anumite tendințe ale canalelor TV atunci când vine vorba de favoriții din politică.

Cine are cei mai mulți suporteri

Coaliția de guvernare, formată din PSD, PNL și UDMR, se află mereu în vizorul Antena 3, Digi 24 și Euronews. În cazul Euronews, 162 din 167 de știri se axează asupra faptelor unor oameni care dețin în momentul de față puterea. La Digi 24, situația este ceva mai moderată: astfel, „doar” 90 din 167 de știri vizează persoane ce fac parte din coaliție. Nici României TV nu îi sunt indiferente acțiunile oamenilor care se află acum la putere. În toate aceste cazuri, politicienii coaliției sunt și cel mai frecvent invitați la emisiuni de dezbateri.

USR este invizibil peste tot, exceptând Aleph News, unde are mai multe apariții chiar și decât Guvernul. Altfel, el este menționat arareori la Digi 24 și Euronews, iar în rest, virtualmente deloc. Raportul CNA, preluat de g4media.ro, arată că și AUR se confruntă cu aceeași problemă. Singurele posturi TV care îi acordă o anumită atenție sunt România TV și Realitatea Plus. La Aleph News, spre exemplu, el nu este menționat deloc. Același lucru este valabil și în cazul Prima TV și B1 TV, care altfel s-au remarcat prin faptul că nu au niciun „favorit” atunci când ăși înctomesc buletinele de știri.

Există consecințe?

Conform reglementărilor, emisiunile de tip dezbatere ar trebui să arate atât membri ai puterii, cât și membri ai opoziției, în pondere egală. În plus, programele de știri ar trebui să vizeze un echilibru atunci când difuzează activitățile partidelor, indiferent de poziția respectivelor partide față de putere.

Deși raportul făcut la cererea lui Mircea Toma este unul care ridică semne de întrebare, nu s-a luat nicio acțiune de penalizare a posturilor TV găsite vinovate de dezechilibre. Un prim motiv este acela că studiul s-a realizat pe o perioadă mult prea scurtă pentru a fi considerat concludent. Efectele raportului s-au concretizat doar în discuții în contradictoriu între membrii Consiliului Național al Audiovizualului.