Primărița de la sectorul 1, Clotilde Armand, a fost reclamată la Parchet pentru că ar menține-o ilegal în funcție pe arhitecta-șefă și că și-ar fi delegat ilegal unele atribuții către viceprimarul Păiuși.
Clotilde Armand a fost reclamată de Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului. Acesta a depus, luni, plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 și sesizare la Prefectul Capitalei împotriva primarului sectorului 1, pentru două fapte: că și-a delegat ilegal unele atribuții către viceprimarul Oliver Păiuși și pentru că o menține ilegal în funcție pe arhitecta-șefă Bianca Buzdugan.
Aceste acțiuni ale lui Pânișoară vin după ce, în urmă cu o săptămână, Clotilde Armand a anunțat că face plângere penală împotriva ministrului liberal al Cercetării, Sebastian Burduja, dar şi a lui Alexandru Pânișoară, sub acuzația că ar fi făcut presiuni pentru schimbarea arhitectului-șef al Sectorului 1.
Clotilde Armand ar fi încălcat unele drepturi
Președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului susține că edilul Clotilde Armand nu avea legal dreptul să delege atribuțiile în urbanism și construcții către viceprimarul Oliver Păiuși, care îi este și coleg de partid, întrucât acestea sunt atribuții exclusiv ale primarului.
„În Primăria Sectorului 1, Primarul Clotilde Armand și-a delegat atribuțiile în urbanism și construcții Viceprimarului Oliver Păiuși, încă de la începutul anului trecut. Este important să înțelegem că, deși Primarul își poate delega atribuțiile, există și excepții de la regulă. De exemplu, conform legilor în vigoare, atribuțiile legate de urbanism și construcții trebuie îndeplinite exclusiv de Primar. Astfel, exercitarea acestora de o altă persoană decât Primarul constituie infracțiunea de uzurpare de calități oficiale.”, susține Președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului.
Arhitecta șefă ar fi ținută ilegal în funcție
De asemenea, același Pânișoară o acuză pe Clotilde Armand de uzurpare de calități oficiale, abuz și neglijență în serviciu. În plângerea penală se arată că arhitecta-șefă a Sectorului 1 este ținută în funcție, prin decizie a primarului, deși nu ar fi promovat concursul pentru ocuparea postului, organizat în martie 2021. Decizia de menținere în funcție ar fi fost reînnoită de două ori de atunci, din iulie până în decembrie 2021 și apoi până în iunie 2022, situație care contravine legii, susține Pânișoară.
Președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului mai spune că, potrivit Codului administrativ, funcţia poate fi ocupată pentru maximum 6 luni prin numire.