Piața asigurărilor a fost lovită de unde de șoc în ultimul an. După ce Astra, Carpatica și City Insurance au dat faliment, Euroins rămăsese principalul jucător de pe piață. Însă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât să-i retragă autorizația de funcționare, după ce a sesizat mai multe nereguli la nivelul companiei.
Din acest motiv, câteva milioane de români se văd nevoiți să-și găsească o nouă companie care să le asigure polița. Iar asta este doar una dintre consecințe. La fel ca și după City Insurance, când prețurile la RCA au crescut cu 40%, este posibil ca șoferii să scoată mai mult din buzunar pentru a fi asigurați. Iată ce a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, privind evenimentele recente.
Declarația lui Bogdan Chirițoiu despre Euroins
Una dintre direcțiile pe care ASF le-a discutat este aceea de a plafona prețurile pentru asigurări. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, recomandă același plan de acțiune:
„E un şoc puternic în piaţă. Sunt milioane de clienţi ai Euroins care în perioada următoare trebuie să schimbe poliţa, trebuie să meargă la altă companie. Evident că această schimbare poate să creeze perturbări în piaţă. Şi atunci, într-o astfel de situaţie, mi se pare justificat ca pentru o perioadă limitată să existe o plafonare a preţurilor.
La ce nivel, care e mecanismul, că mergem pe preţul din martie 2022… astea sunt lucruri la care nu suntem noi în măsură să ne pronunţăm. Noi ne-am pronunţat pe oportunitatea plafornării, limitată. Exact preţul şi modul în care se plafonează o să fie stabilit de ASF. Sunt convins că Guvernul o să aprobe”, a declarat acesta.
Situația Euroins în prezent
Autoritatea de Supraveghere Financiară a cerut falimentul Euroins după ce i-a retras autorizația. De asemenea, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) se află în acest moment la conducerea companiei de asigurări. FGA a despăgubit numeroase persoane și anul trecut, în special după dezastrul City Insurance. Povara de ordin financiar va fi semnificativă și în cazul Euroins, întrucât peste 2,76 milioane români aveau poliță RCA făcută cu ei în momentul retragerii autorizației de funcționare, conform unor date publicate pe site-ul realitatea.net.
Grupul bulgar Eurohold, care este compania-mamă a Euroins, a acuzat ASF și FGA de o preluare abuzivă a activelor. Conform acestor două autorități, gigantul asigurărilor de pe piața românească ar avea nevoie de 2,19 miliarde lei pentru cerința de capital în solvabilitate. În momentul de față, se așteaptă declarația insolvenței sale. În termen de 90 de zile de la aceasta, românii ale căror polițe sunt încă valabile vor rămâne asigurați.