International

„Cleopatra nu era de culoare”! Un nou „documentar” de pe Netflix a stârnit revoltă în rândul egiptenilor

cleopatra de culoare Regina Cleopatra pe Netflix
sursă foto radio times

Netflix a lansat un trailer pentru un documentar intitulat „Regina Cleopatra”, regizat de Jada Pinkett Smith, partenera de viață a actorului Will Smith. Filmul prezintă perspectiva că regina Cleopatra ar fi putut fi o femeie de culoare.

Zahi Hawass, fostul ministru egiptean al Antichităților, cunoscut pentru cariera sa în arheologie și pentru aparițiile frecvente în documentare despre istoria Egiptului Antic, a criticat filmul, afirmând că acesta este plin de „informații false”.

Cleopatra era originară din Macedonia, Europa

Cleopatra a fost ultimul conducător al dinastiei Ptolemaice și s-a născut în 69 î.Hr. Ea a murit în 30 î.Hr. la Alexandria prin sinucidere, cu otravă, după ce armata romană condusă de Octavian Augustus a ocupat Egiptul. Cleopatra a fost iubita lui Iulius Cezar, dictatorul roman care a instalat-o ca singurul conducător al Egiptului după ce l-a învins pe fratele ei mai mic, Ptolemeu al XIII-lea. Mai târziu, Cleopatra s-a căsătorit cu generalul roman Marcus Antonius, care i-a cedat o parte din teritoriile Imperiului Roman.

Hawass a emis un comentariu cu privire la documentarul care a stârnit critici publice în Egipt, unde falsificarea sau denigrarea istoriei țării lor nu este tolerată de oameni. Specialistul egiptean a respins ideea prezentată în documentar conform căreia regina Cleopatra, de origine macedoneană, ar fi fost nord-africană cu pielea închisă la culoare, descriind această perspectivă drept „complet falsă”.

Americanii de culoare au născocit teorii despre rasa egiptenilor

El a mai menționat că în ultimii ani, există o tendință printre afro-americani de a susține că egiptenii erau de culoare, iar afro-americani ar fi descendenții direcți ai egiptenilor, însă el consideră această teorie ca fiind eronată.

Potrivit lui Hawass, civilizația africană nu are nicio legătură cu civilizația egipteană, iar acesta a evidențiat că Egiptul a fost stăpânit de aceasta abia în dinastia a 25-a, în perioada târzie a civilizației egiptene antice, în timpul erei Regatului Kush. Conform expertului, Cleopatra provenea dintr-o familie macedoneană și era urmașa directă a regelui Ptolemeu I Soter, care s-a născut la Pella. Dinastia Ptolemeilor a fost cunoscută pentru obiceiul de a se căsători între frați și surori, numiți Cleopatrele, pentru a-și păstra linia de sânge nealterată.

Hawass a subliniat că templele egiptene prezintă desene care înfățișează regii egipteni luptându-se cu dușmanii lor, reprezentați sub formă de nubieni, libieni, asiatici sau africani, toți cu trăsături etnice diferite de cele ale regilor egipteni. În ciuda unor dezbateri privind culoarea pielii și rasa egiptenilor, egiptologii susțin că nasurile statuilor faraonilor și reginelor, care sunt ascuțite, sugerează mai degrabă o apartenență la rasa caucaziană decât la cea africanoidă (deși conceptul de rasă este interzis în unele cercuri academice în prezent).

„Netflix încearcă să stârnească confuzie pentru a răspândi informaţii false că originea civilizaţiei egiptene este africană”, a declarat Hawass, potrivit Realitatea.