Postul de Paști este cel mai lung și mai sever dintre toate posturile de peste an.
Ortodocșii țin cel mai aspru post (vegan): fără ouă, fără lapte, fără carne. Restul creștinilor au post mai permisiv de tip ovo-lacto-vegetarian, practic doar carnea fiind eliminată din meniu.
Dacă lumea se descurcă mai ușor cu felurile sărate veganer (de post), la capitolul desert sau dulciuri de post e mai greu.
În post nu au ce căuta deserturile sophisticate, deoarece, e de prost gust să zici că ții post și să mănânci așa ceva!
Pe piață sunt sute de surogate care încearcă să imite felurile „de dulce”.
Clătitele de post se prepară ușor și sunt deosebit de fragede și de gustoase. Ele pot fi umplute cu marmelade sau dulcețuri de casă.
Clătite de post pufoase și fragede – rețeta vegană
Cum se fac clătite de post fără lapte de vacă, fără ouă? Aluat de clătite de post cu lapte de migdale, orez sau soia.
Rețeta de clătite simple
Aceste clătite reprezintă o alternativă vegană pentru cei de urmează acest mod de viață dar se adresează și celor cu alergii la proteinele din lapte sau ouă (intoleranță la lactoză etc).
Pot fi umplute si cu ciuperci, spanac, cascaval. Fie ca sunt dulci, fie ca sunt sarate, din clatite simple se pot face o muțtime de feluri de mâncare.
Clatitele sunt un desert popular și pot fi transformate ușor într-un aperitiv sărat.
Ingrediente
150 g făină
200 ml lapte de migdale, orez sau soia
150 ml apă minerală
20 ml ulei
un plic zahăr vanilat
un praf bun de sare
Mod de preparare
Se amestecă totul bine de tot cu un procesor, mixer sau tel astfel încăt să nu am cocoloașe. În final se adăugă și apa minerală și se amestecă compoziția cu lingura. Se lasă apo la odihnit pe masă timp de 10 minute.
Dacă vă place sau dacă aveți o tigaie simplă atunci puteți pensula tigaia cu foarte puțin ulei. Se toarnă câte un polonic din compoziție și se mișcă tigaia astfel încât să se întindă aluatul în strat subțire și uniform. Clătitele de post se prăjesc la foc mediu.
După ce s-a rumenit pe o parte se întoarce clătita și pe verso. Lăsați-o însă la rumenit pentru că așa trebuie să fie clătitele – cu pete de rumeneală, nu albe, palide și crude.
Clătitele sunt pufoase, marginile nu sunt tari și se pot umple și rula cu ușurință, potrivit savoriurbane.com