Teama unui potențial atac nuclear se manifestă sub diferite forme, una dintre ele și cea mai aproape de adevăr este precauția. Prin urmare, specialiștii germani nu stau și investighează și astăzi efectele Cernobîl asupra Europei. Despre aceasta prezentăm azi în Infoactual.
Ciupercile sălbatice din Bavaria sunt radioactive și după 36 de ani de la Cernobîl. Ce spun specialiștii
În sudul Germaniei încă există ciuperci sălbatice contaminate cu cesiu radioactiv, la 36 de ani după accidentul nuclear de la Cernobîl, arată un studiu publicat luni de Oficiul federal german de protecţie faţă de radiaţii (BfS).
Conform acestei analize, ciupercile sălbatice din acea zonă sunt în continuare contaminate cu izotopi de cesiu-137, a căror origine este accidentul nuclear survenit la Cernobîl, care a avut loc în anul 1986.
Care este opinia specialiștilor
Cercetările asupra cancerului arată că cesiul-137 se poate acumula în ţesutul osos şi poate deteriora materialul genetic. Pe termen lung, aceasta poate conduce la cancer osos sau la leucemie.
În fiecare an BfS examinează pentru expunerea la izotopii de cesiu-137 ciupercile sălbatice comestibile din opt locaţii ale landului Bavaria din sudul Germaniei.
Pădurea deluroasă bavareză, pădurea Mittenwald de la graniţa cu Austria şi mlaştina Donaumoos de la sud-vest de Ingolstadt sunt focarele de radioactivitate pentru ciuperci.
În unele locuri au fost măsurate niveluri de peste 4.000 de becquereli de cesiu-137 pe kilogram de ciuperci. Limita pentru comercializarea ciupercilor este de 600 de becquereli.
Totuşi, BfS consideră că riscurile pentru sănătate sunt minime şi că expunerea la radiaţii este redusă atunci când ciupercile sunt consumate în cantităţi minime.
Inge Paulini, coordonatorul instituției, le recomandă astfel culegătorilor de ciuperci din Bavaria să le consume cu moderaţie ”pentru a evita o expunere inutilă la radiaţii,” citată de media.
Istoria Cernobîl
Cernobîl (în ucraineană Чорнобиль, transliterat: Ciornobîl, în rusă Чернобыль, transliterat: Cernobîl) este un oraș raional din raionul Vyshgorod, regiunea Kiev, Ucraina. În afara localității principale, nu cuprinde și alte sate.
Orașul a fost părăsit în anul 1986 din cauza accidentului nuclear de la centrala nucleară de la Cernobîl, care se află la 14,5 km spre nord-vest de localitate. Centrala electrică a fost denumită după oraș și s-a aflat în raionul Cernobîl, iar localitatea și centrala n-au fost conectate direct. În timpul construirii centralei, un oraș denumit Prîpeat a fost construit pentru lucrători, potrivit wikipedia.
Chiar dacă orașul este în principal nelocuit, câțiva oameni trăiesc încă acolo. Casele ocupate nu sunt diferite față de cele nelocuite, însă pe ele se află scrieri care declară că „proprietarul acestei case trăiește aici”. De obicei, pe timp de pace, lucrători în patrulă și personalul administrativ al zonei de excludere Cernobîl staționează și trăiesc în oraș, pentru paza temporară a locației date.
Înainte de accident, orașul avea o populație de aproximativ 14.000 locuitori.
Foto: arhiva