Actual

Ciucă s-a întâlnit cu Ciolacu fără să anunţe la partid. Alina Gorghiu: Data viitoare când vă întâlniți să ne anunțați și pe noi

Ciucă s-a întâlnit cu Ciolacu fără să anunţe la partid. Alina Gorghiu: Data viitoare când vă întâlniți să ne anunțați și pe noi

Liberalii îl susţin la prezidenţiale, sunt convinşi că este candidatul ideal pentru funcţia de preşedinte al României, numai că în relaţia cu PSD, liderii liberali l-au pus la punct pe şeful lor, Nicolae Ciucă. Mai mult, Alina Gorghiu l-a certat pe Nicolae Ciucă pentru că s-a întâlnit, să discute despre pensii, cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu şi că nu a anuţat şi partidul.

Ciucă s-a întâlnit cu Ciolacu fără să anunţe la partid. Alina Gorghiu: Data viitoare când vă întâlniți să ne anunțați și pe noi

O frântură din stenograma ultimei şedinţe a Biroului Permanent a PNL, difuzată de Antena 3 CNN, arată o atmosferă încordată, chiar explozivă, atunci când Nicolae Ciucă a anunţat că a discutat cu Marcel (n.r. Marcel Ciolacu) şi consideră că pensiile ar trebui să crească cu 6,2 procente pentru toti pensionarii şi apoi progresiv. Discuţiile au fost încordate, iar liderii liberali au fost chiar ironici cu preşedintele lor.

„Am discutat cu Marcel și consider că pensiile ar trebui să crească cu 6,2%”

Nicolae Ciucă: Am discutat cu Marcel și consider că pensiile ar trebui să crească cu 6,2% pentru toți și apoi, progresiv, în funcție de venit, să dăm ajutoare astfel încât anvelopa totală să fie de 15%.

Alina Gorghiu: Nu mi se pare corect ca noi să ieșim și să spunem 15%, așa cum a spus și domnul președinte, și pentru că spune Marcel (ironic, n.red.)…. Poate că data viitoare când vă întâlniți ne anunțați și pe noi. Să știm ce discutați ca să nu mai ieșim să comentăm altceva…

„Mama mea are pensie de 3500 de lei. Ce să îi spun?”

Rareș Bogdan: Păi cum vine asta? Până acum PSD a ieșit cu 10%, acum vorbim de 6,2%? Noi am spus că susținem 15%! Nu e treaba noastră, e treaba ministrului de Finanțe să găsească bani! Mama mea are pensie de 3500 de lei. Ce să îi spun?

Dan Motreanu: 15% transpus în buzunar nici nu e 15%, oricum! Nu acoperă inflația în întregime!

Raluca Turcan: Majorarea pensiilor care să acopere în integralitate rata inflației nu este numai o obligație morală, ci și una legală! O majorare cu 15% a punctului de pensie este posibilă bugetar în anul 2023. Ne încadrăm fără probleme și în deficitul bugetar asumat, precum și în plafonul de 9,4% din PIB, despre care tot se vaită ministrul Muncii.

„De două luni mă duc la TV și spun 15%. Ce sunt? Papagal?”

Adrian Cozma: Nu suntem de acord cu așa ceva! Să fie 15% pentru toată lumea! De două luni mă duc la TV și spun 15%. Ce sunt? Papagal?

Florin Cîțu: Se pare că Marcel (ironic, n.red.), cum spuneți dumneavoastră, a găsit bani să nu mai majoreze impozitele pe clădiri cu 50%, dar bani pentru contractele part-time nu a mai găsit Marcel.

Preşedintele PNL a fost salvat de sectretarul general al PNL, Lucian Bode.

Lucian Bode: Să îl lăsăm pe domnul președinte să se conecteze și să răspundă. Până atunci să trecem la un alt punct pe ordinea de zi.

PSD precizează că modelul pe care l-a propus pentru creşterea diferenţiată a veniturilor pensionarilor este echitabil şi nu contravine Constituţiei

Social-democraţii vin cu o serie de precizări, în contextul în care „unii lideri politici care s-au exprimat public pe subiectul pensiilor nu au înţeles propunerea PSD”.

Astfel, partidul explică faptul că este de acord cu o creştere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari şi că modelul pe care l-a propus pentru creşterea diferenţiată a veniturilor pensionarilor este echitabil şi nu contravine Constituţiei.

Însă distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferenţiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creşteri mai mari, întrucât aceştia sunt afectaţi mai puternic de creşterea preţurilor.

„În actualul context economic, o majorare nediferenţiată a veniturilor pensionarilor ar fi profund inechitabilă. PSD nu poate fi de acord ca la o pensie specială de 18.000 de lei să se acorde o sumă suplimentară de 2.700 de lei, adică de 10 ori mai mare decât la o pensie medie de 1.800 de lei, unde creşterea ar fi de doar 270 de lei”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Raluca Turcan: Sunt deosebit de nemulţumită, chiar revoltată. O măsură nedreaptă, continuă în România, cu PNL la guvernare

Înt-o conferinţă de presă organizată astăzi de Raluca Turcan, aceasta s-a arătat destul de nemulţumită de decizia partidului său în privinţa supra-impozitării muncii part-time.

„Sunt deosebit de nemulţumită, chiar revoltată, de faptul că această anomalie fiscală, această măsură nedreaptă, continuă în România, cu PNL la guvernare. Am iniţiat, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, amendamente pentru eliminarea acestei măsuri păguboase! Îmi este greu să înţeleg de ce nu am învăţat din greşelile trecutului!”, a declarat Turcan, precizând că „alături de colegi din PNL ne-am luptat şi am eliminat această măsură toxică în anul 2020”.

Doar 15 voturi au lipsit celor care au înţeles cât rău face oamenilor această supra-impozitare, a mai spus fostul ministru al Muncii.

„Mii de oameni au fost forţaţi să muncească la negru, fără drepturi de pensie şi fără asigurări sociale, bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale pierzând pe termen lung milioane de lei anual şi tot mai mulţi agenţi economici români sunt împinşi către dispariţie (să ne uităm la numărul de firme româneşti intrate în insolvenţă – faţă de primele opt luni din anul trecut, numărul afacerilor cu probleme a crescut cu 9.835)”, a explicat Turcan.