Sunt surse care susțin că vizita ar fi trebuit să aibă loc astăzi, împreună cu Florin Cîțu și că acesta are motive serioase de supărare. Există însă și alte explicații. Una dintre ele ar fi că, pe 13 aprilie, s-a anunțat că Președintele Senatului a fost invitat să efectueze o vizită oficială în Kiev de către liderul Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stafanciuk.
Ciucă, Ciolacu și Aurescu s-au întâlnit la Kiev cu Zelenski. Fără Florin Cîțu
Deși președinții Senatului și Camerei Deputaților, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, ar fi trebuit să viziteze astăzi, împreună, capitala Ucrainei, aseară au apărut primele imagini cu președintele PSD și premierul Nicolae Ciucă, din Kiev. Cei doi au fost însoţiţi de ministrul de externe, Bogdan Aurescu.
Cei doi lideri politici, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu şi premierul Nicolae Ciucă au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denys Shmyhal, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk şi au mers în Irpin și Borodianka, localități unde armata rusă a comis atrocități împotriva populației civile.
În cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, președintele Marcel Ciolacu a subliniat rolul regional pe care România este pregătită să și-l asume în procesul de reconstrucție a Ucrainei după război și a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina.
România vrea să se implice în reconstrucția Ucrainei
Astfel, Ciolacu a susținut că România își dorește să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, țară noastră să fie implicată activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii.
Totodată, Ciolacu a susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în termenii cei mai fermi a invaziei ruse, a atrocităților umane și distrugerilor materiale, exprimând sprijinul României pentru derularea unei investigații internaționale pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale.
De asemenea, Ciucă a subliniat faptul că România este disponibilă și interesată să participe substanțial la procesul de reconstrucție post-conflict a Ucrainei, în funcție de parametrii și prioritățile definite de autoritățile ucrainene.
Rareș Bogdan explică absența lui Cîțu din delegație
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a explicat, marți seară, la Digi24, de ce președintele Senatului, Florin Cîțu, nu a fost prezent alături de premierul Nicolae Ciucă, șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul de Externe Bogdan Aurescu la Kiev. Europarlamentarul a spus că Florin Cîțu va merge miercuri în Ucraina, conform programului său inițial și că „nu este nimic rău că acolo se vor afla oficiali români chiar și două zile consecutiv”.
Conform lui Rareș Bogdan, președintele Senatului avea deja o vizită programată și organizată și că va fi prezent astăzi la Kiev, la întâlnire cu președintele Zelenski.