Lifestyle

Citricele, o minune pentru organism. Virtuțile lor pentru sănătatea cardiovasculară

Citricele, o minune pentru organism. Virtuțile lor pentru sănătatea cardiovasculară

Apreciate pentru gustul lor fructat și acru, citricele au, de asemenea, mai multe beneficii pentru organism. Beneficiile pentru sănătate sunt datorate, în special, din compoziția lor bogate în polifenoli sau mai precis în flavonoide. Aceștia din urmă, pigmenți naturali, sunt cunoscuți pentru puterea lor antioxidantă, care le permite să protejeze celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și, astfel, să combată îmbătrânirea celulară.

În plus, aceste flavonoide au, probabil, o acțiune benefică asupra funcțiilor vasculare, după cum a relevat un studiu publicat în decembrie 2016 în British Journal of Nutrition.

Un efect protector pentru sistemul cardiovascular

Studiul s-a referit la flavonoidele prezente în fructele din genul Citrus, printre care se numără în special lămâile, pampelmusa, cimboa sau grapefruitul chinezesc, grapefruitul și mandarina.

În aceste fructe, aceste flavonoide sunt flavanone. Oamenii de știință au încercat să evalueze impactul postprandial al acestor molecule asupra funcțiilor vasculare, adică efectul consumului acestor molecule asupra circulației sângelui.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au urmărit efectele consumului unei băuturi mai mult sau mai puțin bogate în flavanoni la 59 de bărbați sănătoși cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani.

Potrivit acestora, băutura ar putea fi un suc de portocale care conține 128 mg de flavanone, un suc de portocale bogat în flavanone în cantitate de 272 mg, o omogenizare întreagă de portocale conținând 452 mg de flavanone și o băutură martor care nu conține flavanone .

Toți oamenii din studiu au consumat această băutură după o masă care avea exact 81 de grame de grăsime.

Cercetătorii au efectuat apoi mai multe analize la intervale de timp diferite: 0, 2, 5 și 7 ore după ingerarea băuturii.

Aceste măsuri au permis în special evaluarea efectului flavanonelor asupra funcțiilor endoteliale, funcții esențiale pentru sistemul cardiovascular.

La sfârșitul analizelor lor, cercetătorii au descoperit efecte pozitive ale flavanonelor asupra funcțiilor endoteliale.

Astfel, au ajuns la concluzia că acești antioxidanți pot face posibilă compensarea unor efecte negative ale unei mese bogate în grăsimi, cum ar fi unele efecte asupra funcțiilor vasculare.

Hesperidin și Naringin, flavonoide puternice

Aceste rezultate pozitive pentru sistemul cardiovascular pot fi atribuite a două flavonoide cunoscute pentru marea lor putere antioxidantă: hesperidina și naringina.

Prezent într-o cantitate semnificativă în grapefruit, naringina a fost obiectul multor studii științifice în ultimii ani datorită interesului său terapeutic.

Într-adevăr, activitatea sa antioxidantă îi conferă numeroase activități la diferite niveluri ale corpului. În 2014, cercetătorii își menționaseră deja interesul pentru sănătatea cardiovasculară într-o revizuire a primelor rezultate preclinice. Autorii studiului au concluzionat atunci că naringina ar putea fi un indiciu interesant pentru combaterea anumitor tulburări cardiovasculare, inclusiv ateroscleroza.