Lifestyle

Cît sînt de nocive pentru sănătate recipientele din plastic. Cum ne afectează

Cît sînt de nocive pentru sănătate recipientele din plastic. Cum ne afectează

Universitatea din New York, a desfășurat un studiu pe 2.800 de copii şi adolescenţi între şase şi 19 ani. În cadrul studiului realizat între 2003 şi 2008, s-au comparat nivelul de BPA din urină şi greutatea participanţilor la cercetare, scrie md.noi.

Bisfenolul A, prezent îndeosebi în cutiile de conserve şi dozele de băuturi, ar putea fi responsabil de apariţia obezităţii infantile, arată un studiu desfăşurat în Statele Unite. Este primul studiu care dezvăluie o astfel de legătură, scrie abcnews.go.com. Majoritatea populaţiei americane prezintă urme ale acestei substanţe chimice în urină, însă studiul relevă un lucru: copiii cu cele mai înalte niveluri de bisfenol A (BPA) riscă de două ori mai mult să ajungă obezi decît cei care au concentraţii mai scăzute.

Substanţă chimică din mediul înconjurător pusă în legătură cu obezitatea copiilor

„Este prima dată că o substanţă chimică din mediul înconjurător este pusă în legătură cu obezitatea copiilor într-un eşantion naţional reprezentativ însemnat”, spune dr. Leonardo Trasande, profesor de pediatrie la Universitatea din New York, coordonatorul studiului.

Aproxomativ 22% din copiii cu cel mai ridicat nivel de BPA erau obezi, spre deosebire de numai 10% dintre cei la care nivelurile erau mai scăzute.

„Aceste rezultate arată o dată în plus necesitatea de a face demersuri mai accentuate pentru a lupta împotriva epidemiei de obezitate. Este evident că un regim alimentar nesănătos şi lipsa de mişcare contribuie la creşterea masei de grăsime din corp, dar aceasta nu este tot”, încheie profesorul.

Profesorul Leonardo Trasande a scris o carte în care oferă publicului informații despre efectele pe care aceste substanțe chimice le pot avea și ce pot face în legătură cu aceasta.

Substanțele chimice care afectează sistemul endocrin contribuie la afecțiuni care ne afectează 99% – obezitate, diabet, infertilitate, deficit cognitiv, autism, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție, endometrioză și fibroame. Cu toate acestea, 1% dintre noi știm despre substanțele chimice sintetice care amestecă semnalele moleculare de bază și naturale pe care corpul nostru le folosește pentru a menține temperatura corpului, metabolismul, sarea, zahărul și chiar sexul.