Lifestyle

Ciorba de miel nu este atât de sănătoasă precum se crede! Poate duce la gută sau chiar la probleme renale

ciorba de miel
sursă foto dreamstime

Consumul de ciorbă de miel poate ajuta la creșterea și menținerea masei musculare, precum și la îmbunătățirea funcției musculare, a rezistenței și a performanțelor fizice. Carnea de miel este o sursă bogată de fier ușor absorbabil, ceea ce poate ajuta la prevenirea anemiei.

Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care sunt avantajele consumului de ciorbă de miel.

Avantajele consumului de ciorbă de miel

Ciorba de miel are o serie de beneficii, cum ar fi:

– Faptul că este o sursă completă de proteine, conținând toți aminoacizii esențiali necesari unei diete echilibrate.

– Faptul că reprezintă o sursă importantă de fier, contribuind la prevenirea anemiei.

– Faptul că este o sursă bogată de acid folic.

– Faptul că reprezintă o sursă de acizi grași și omega-3.

– Faptul că conține minerale esențiale precum zincul, fosforul și seleniul, care sunt importante pentru sănătatea oaselor.

– Faptul că include legume care furnizează vitamine, minerale și fibre.

– Faptul că borșul din ciorbă este un probiotic important, detoxifiant și o sursă de vitamine din grupul B.

Dezavantajele consumului de ciorbă de miel

Ciorba de miel prezintă și câteva dezavantaje, cum ar fi:

– Conținutul ridicat de grăsimi saturate, care sunt asociate cu probleme de sănătate precum dislipidemia, hipertensiunea și bolile cardiovasculare.

– Prezența unor cantități mari de acid uric, care pot cauza probleme de sănătate precum gută sau afecțiuni renale atunci când sunt consumate în exces.

În general, ciorba de miel poate fi o sursă importantă de nutrienți de calitate, dar trebuie consumată cu moderație, întrucât carnea de miel consumată în exces poate avea efecte nedorite asupra sănătății. Pe de altă parte, ciorba de miel are puține calorii, ceea ce o face o opțiune potrivită pentru cei care doresc să piardă în greutate. De asemenea, poate fi consumată de oricine, dar copiii ar trebui să consume cantități moderate, informează Ioniță.

Câte grăsimi are carnea de miel

Conform informațiilor prezentate de Healthline, cantitatea de grăsime din carne de miel poate varia în funcție de mai mulți factori, precum: cantitatea de grăsime tăiată, dieta, vârsta, sexul și hrana animalului. De obicei, conținutul de grăsime este în jur de 17-21%. Compoziția acestor grăsimi este alcătuită în principal din grăsimi saturate și mononesaturate în cantități aproximativ egale, dar se mai găsesc și cantități mici de grăsimi polinesaturate.

O porție de 100 de grame (3,5 uncii) de carne de miel friptă conține 6,9 grame de grăsimi saturate, 7 grame de grăsimi mononesaturate și 1,2 grame de grăsimi polinesaturate. Seu-ul, sau grăsimea de miel, are de obicei niveluri mai ridicate de grăsimi saturate decât carnea de vită și de porc. Deși grăsimile saturate au fost considerate mult timp un factor de risc pentru bolile de inimă, multe studii nu au găsit nicio legătură între consumul de grăsimi saturate și riscul crescut de afecțiuni cardiace, informează DC MEDICAL.