Pachetul de măsuri de austeritate include eliminarea mai multor tipuri de facilități și beneficii acordate în prezent. Marcel Ciolacu a intervenit însă în favoarea voucherelor de vacanță, declarând că acestea vor fi acordate și anul viitor.
Una din măsurile pentru reducerea deficitului bugetar a fost eliminarea acordării de tichete de vacanță pentru angajații din sectorul bugetar. Măsura ar fi urmat să se aplice de anul viitor. Ulterior, pentru 2025 și 2026, urma schimbarea condițiilor și valoarea. Astfel, instituțiile publice ar mai fi putut să acorde vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei doar angajaților care au salarii de până la 8.000 de lei net lunar.
Marcel Ciolacu a declarat însă că această măsură nu se va aplica. „Exclud să eliminăm voucherele de vacanţă pentru la anul”, a subliniat premierul. Potrivit acestuia, pachetul de măsuri care urmează să fie anunțat la sfârșitul lunii nu conține măsuri de austeritate. „Continuăm să scriem actul normativ, pe urmă va fi pus în transparenţă, cum este normal. Până la finalul lunii terminăm tot circuitul, inclusiv asumarea răspunderii în Parlament. Şi să vedem dacă mai este nevoie de anumite ordonanţe de completare”, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul a confirmat însă că de vouchere nu vor mai putea beneficia angajații cu salarii mari. „Unii care au totuşi salarii foarte mari, din punctul meu de vedere, în sistemul bugetar, nu pot să beneficieze şi de vouchere de vacanţă la fel ca şi cei aproape 1,6 de milioane de români care au salariul minim pe economie”, a explicat Ciolacu, citat de romaniatv.
Ce se întâmplă dacă dispar voucherele de vacanță
Măsura eliminării tichetelor i-ar fi afectat nu doar pe bugetari, ci și companiile din turism. Acestea avertizează că eliminarea voucherelor de vacanță va determina o scădere de 35%-50% a încasărilor din unitățile HoReCa. Potrivit estimărilor, 20% dintre angajații care beneficiau de vouchere nu își vor mai permite să meargă în vacanță. Totodată, alți 20% dintre angajați vor alege în aceste condiții, cel mai probabil, să își facă concediul în afara țării.
Conform informațiilor furnizate de agențiile de turism, beneficiarii voucherelor de vacanță cheltuiau sume suplimentare banilor acordați. Este vorba, 1.400-1450 de lei cheltuiți în plus. Potrivit agențiilor, eliminarea tichetelor va genera cel mai probabil o scădere a încasărilor din turismul intern cu 50%. Lucru care va duce la falimentarea multor firme care activează în această industrie.
Măsurile prevăzute de guvern
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că, până la sfârșitul lunii, vor fi adoptate mai multe pachete de schimbări legislative.
Astfel, de la 1 octombrie există posibilitatea să intre în vigoare următoarele măsuri:
– eliminarea unor facilități fiscale din agricultură, construcții și IT.
– impunerea plății contribuției la sănătate pe venit real pentru profesiile liberale (PFA).
– creșterea salariului minim la 3300 lei.
– creșterea taxelor pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță.
– aplicarea de taxe pe mașini și case scumpe.
– creșterea impozitelor pentru micile afaceri.
– creșterea TVA-ului pentru activități turistice și de agrement.