Vin vești importante cu referire pa pensia de urmaș. Este perioada aceea a anului în care copiii ce primesc acești bani de la stat trebuie să depună anumite acte. Este vorba despre o adeverință prin care să dovedească că sunt înscriși la o unitate de învățământ. Este esențial ca ei să demonstreze că își continuă studiile , asta pentru a-și primi pe mai departe pensia de urmaș.
Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice au anunțat și data exactă când se pot depune aceste acte. Copii ce primesc pensia de urmaș sunt așteptați cu adeverințele la unitatea unde sunt înscriși. Dacă acest lucru nu se întâmplă, aceștia nu își vor mai primi ventul lunar, iar asta chiar de la data de 1 octombrie.
Cine poate pierde pensia din 1 octombrie?
În această perioadă, este necesar ca acei copii, cu vârsta peste 16 ani, ce primesc pensia de urmaș, să prezinte anumite acte. Aceștia trebuie să se prezinte cu o adeverință care să ateste că urmează o formă de învățământ în anul școlar 2023 – 2024. Reprezentanții CNPP au anunțat și termenul limită pentru depunerea adeverinței. Acesta este ziua de 25 septembrie. Cei care nu vor depune acest act, nu vor mai primi pensia de urmaș de la 1 octombrie.
La această categorie intră și sudenții. Ei trebuie acum să depună o declarație pe propria răspundere. La fel ca la elevi, termenul limită este data de 25 septembrie. Studenții trebuie să facă acest lucru pentru a evita suspendarea pensiei de urmaș. De asemenea, tot până la 25 octombrie, studenții trebuie să prezinte și ei adeverința din care să rezulte că urmează o formă de învățământ superior.
Actele trebuie depuse de urgență
Procedura este una foarte clară. Astfel, dacă acestea acte nu sunt depuse la timp, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată conform procedurii. Iar mai apoi, elevii și studenții vor mai avea o șansă să depună aceste acte până la data de 25 octombrie. Dacă nici până la acea dată nu sunt depuse, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată conform procedurii.
Se menționează că această pensie de urmaș se acordă acelor copii ai căror părinți au decedat. Aceasta se acordă până la vârsta de 16 ani sau până la 26 de ani în cazul în care aceștia urmează studii.
Procedura este clară
Mai departe, pentru a nu avea parte de problemele legate de pensia de urmaș, beneficiarii trebuie să prezinte adeverința școlară la împlinirea vârstei de 16 ani. Tot atunci, aceștia trebuie și să depună și adeverința de coninuare a studiilor. În caz contrar, statul va considera că respectivul nu mai urmează niciun fel de studii. Mai departe, are timp să meargă la serviciu.
Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice au transmi astfel un mesaj important. Acum, este necesar ca toți beneficiarii de pensie de urmaș să știe aceste informații transmise de oficiali. Iar cei care doresc să primească pensia de urmaș în continuare, să depună actele în termen utuil, scrie monden.ro.