Cinematografia românească este în doliu. Toate pânzele s-au urcat la cer! Regizorul Mircea Mureşan, în vîrstă de 91 de ani, celebru pentru serialul „Toate pânzele sus”, a murit vineri, a anunțat președintele Uniunii Cineaştilor din România.
„S-a stins din viaţă un mare regizor. Mircea Mureşan. Un fondator al filmul românesc. Un om care a dăruit filme de excepţie. Un om care s-a dăruit cinematografului şi breslei cineaştilor! În aceste momente, Uniunea Cineaştilor din România deplânge dispariţia marelui creator! Să fie primit cu lumină şi binecuvântare divină!”, este mesajul publicat vineri de Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).
Cine a fost Mircea Mureșan?
Mircea Mureşan s-a născut pe 11 noiembrie 1928, la Sibiu.
„Cum mă definesc ca persoană? Cred că sunt un dur. Serios. Sunt rezistent şi încăpăţânat şi îmi duc planurile până la capăt. Uneori, când nu reuşesc, o iau din nou de la capăt”, se definea într-un interviu pentru jurnalspiritual.eu, chiar regizorul, în urmă cu câțiva ani.
Mircea Mureșan a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1955. A regizat peste 20 de filme, între care „Baltagul”, „Toamna bobocilor” şi „Ion: Blestemul pamîntului, blestemul iubirii”.
„Răscoala” a fost premiat la Festivalul de Film de la Cannes din 1966 pentru cel mai bun lungmetraj de debut. În afară de serialul de succes “Toate pânzele sus”, Mircea Mureşan a mai regizat o altă producţie TV foarte populară, “Lumini şi umbre” (1980 – 1981).
Mircea Mureșan și-a iubit meseria. Acesta considera că a fi regizor „E o profesie, o artă dacă vreţi, atât de vastă, atât de „fără asemănare”cu altele, încât nu poate exista ceva care să nu conteze, din viaţă, din realitate, din cultură, din cunoaşterea profesioniştilor din universul cinematografiei, din toate cele. Inclusiv din mizeriile existenţei, din politică, scandaluri demimondene, din degradarea caracterelor şi a moralei”.
În perioada 1974 – 1989, Mircea Mureşan a fost vicepreşedinte al Asociaţiei Cineaştilor din România(ACIN) . În urmă cu un an, la gala Uniunii Artiştilor şi Realizatorilor de Film (U.A.R.F.), a fost recompensat cu Diploma Centenar „100 de ani de la Marea Unire – 100 de ani de film de centenar”.