Când Volodimir Zelenski a fost întrebat dacă este îngrijorat de încercările rușilor de a-l ucide, președintele ucrainean a răspuns că nu-și poate permite să fie îngrijorat.
„Dacă m-aș gândi constant la asta, m-aș închide în mine însumi, foarte asemănător cu Putin acum, care nu iese din buncărul său. Bineînțeles, gărzile mele de corp ar trebui să se gândească cum să împiedice acest lucru să se întâmple, iar aceasta este sarcina lor. Eu nu mă gândesc la asta”, a declarat liderul ucrainean într-un interviu acordat CNN luna trecută.
Volodmir Zelenski nu are timp să se gândească la un atentat
Deși este o întrebare pe care Zelenski nu este dornic să o contempleze, este, de asemenea, una pe care susținătorii săi din țară și din străinătate nu își pot permite să o ignore. Încă de când a respins o ofertă de evacuare, spunându-le potențialilor salvatori americani „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”, președintele ucrainean a jucat un rol cheie în obținerea sprijinului internațional pentru lupta împotriva Rusiei.
Nu e de mirare că legislatorii ruși și bloggerii militari ultranaționaliști au format un cor care cere ca el să fie vizat. Statutul lui Zelenski ca simbol a ceea ce Occidentul vede ca o luptă dreaptă, capacitatea sa de a implora și de a-și certa aliații până când obține ceea ce dorește, dorința sa de a se da în spectacol în prima linie a frontului și de a apărea în parlament, toate acestea l-au făcut să fie vizat.
La câteva săptămâni după invazia pe scară largă a lui Vladimir Putin din februarie 2022, un consilier de top al lui Zelenski, Mihail Podolyak, a dezvăluit că au existat cel puțin o duzină de tentative serioase de asasinare a șefului său de către echipe rusești de sabotaj și de informații, inclusiv ceceni și mercenari wagnerieni care au încercat să pătrundă în cartierul guvernamental puternic păzit și monitorizat al Kievului.
Președintele ucrainean nu exclude posbilitate ca să fie lichidat
Zelenski însuși ar fi deschis o întâlnire Zoom cu senatorii americani la scurt timp după invazie spunând că ar putea fi ultima dată când îl vor vedea în viață. În mod clar, riscurile sunt acum mai mici decât în primele săptămâni haotice ale războiului, când tancurile rusești se îndreptau spre capitala ucraineană și puțini credeau că națiunea în pericol va supraviețui. Dar nimeni din guvernul ucrainean sau din parlamentul țării nu se îndoiește că pericolul rămâne ridicat.
În martie, au existat apeluri reînnoite pentru ca Zelenski să fie ucis după ce sabotorii ruși anti-Putin susținuți de Ucraina au luat cu asalt granița și au invadat două sate rusești din regiunea Briansk. Legiuitorul Mihail Delyagin a declarat că „singurul răspuns normal” la acest incident este „eliminarea imediată a lui Zelenski”
.Din cauza amenințării care planează asupra vieții sale, vizitele lui președintelui ucrainean în străinătate sunt planificate în cel mai mare secret. Oficialii ucraineni au fost foarte supărați în februarie anul trecut, când o vizită planificată la Bruxelles a fost dezvăluită cu trei zile înainte de sosirea preconizată a acestuia, ceea ce a pus în pericol călătoria sa. În mod similar, guvernul Bulgariei s-a temut că o călătorie ar putea fi anulată luna trecută, după ce au apărut detalii în presă.
Succesiunea constituțională
Și, bineînțeles, Kremlinul are un palmares terifiant în ceea ce privește operațiunile de asasinat. Gândiți-vă la Alexander Litvinenko, un ofițer de informații rus care a dezertat în Regatul Unit și a fost otrăvit cu radiații în 2006, sau la otrăvirea eșuată cu Novichok din 2018 a lui Serghei Skripal, un agent dublu britanic în Salisbury, Anglia.
Având în vedere mizele și riscul, nu este de mirare că oficialii ucraineni tind să respingă cererile de a discuta despre ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar reuși sau refuză să vorbească oficial, îngrijorându-se că subiectul pare mult prea macabru.
Și totuși, în ciuda reticenței de a se angaja public în această chestiune, există un plan, potrivit interviurilor cu oficiali și legislatori ucraineni, precum și cu analiști. Într-adevăr, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat acest lucru: „Ucrainenii au planuri în vigoare despre care nu am de gând să vorbesc sau să intru în detalii pentru a se asigura că există ceea ce am numi „continuitate guvernamentală” într-un fel sau altul”, a declarat Blinken anul trecut pentru CBS News.
În mod oficial, conform Constituției, linia de succesiune este clară. „Atunci când președintele nu își poate îndeplini îndatoririle, președintele Verkhovna a Radei (parlamentul) Ucrainei preia responsabilitățile sale”, a declarat Mykola Knyazhytsky, un deputat de opoziție din orașul Lviv, situat în vestul țării. „Prin urmare, nu ar exista un vid de putere”.
Succesiunea în ierarhia instituțiilor de conducere a Ucrainei
Președintele Ruslan Ștefănciuk, membru al partidului Slujitorul Poporului al lui Zelenski, nu are o cotă de încredere deosebit de mare în sondajele de opinie. Acesta este de aproximativ 40%, mai puțin de jumătate din cel al lui Zelenski. „Dar nu cred că acest lucru contează”, a declarat Adrian Karatnycky, cercetător senior nerezident la Centrul Eurasia al Atlantic Council. „Există o echipă de conducere puternică și cred că am vedea un guvern colectiv”, a adăugat Karatnycky.
Cel mai probabil, consiliul de guvernare ar fi format din Ștefana Ștefciuk ca figură de stil, alături de Andrii Iermak, fostul producător de film și avocat care este șeful biroului președintelui, ministrul de externe Dmytro Kuleba și ministrul apărării Oleksii Reznikov. Valery Zaluzhny ar urma să rămână în continuare generalul suprem al țării.
Karatnycky a declarat că ar spera să vadă un rol pentru personalitatea de televiziune Serhiy Prytula, care acum conduce inițiative caritabile importante și are un rating de încredere publică foarte ridicat.
„Țara a ajuns la un punct de solidaritate foarte substanțială și de unitate națională, așa că, dacă i s-ar întâmpla ceva teribil lui Zelenski, nu ar fi atât de decisiv pe cât s-ar putea crede”, a declarat Karatnycky, autorul cărții „Battleground Ukraine: De la independență la războiul cu Rusia”.
Acesta a precizat că Ucraina a creat o mașinărie administrativă, militară și diplomatică „bine pusă la punct”. „Nu vreau să spun că Zelenski nu este aproape deloc irelevant în acest sens. Dar cred că unitatea țării este lucrul indispensabil”, a mai adăugat Karatnycky.
Veriga cea mai slabă
Situația Ucrainei este, firește, specială. Cu instituțiile sale democratice care se consolidează, este departe de Republica Romană în descompunere, ale cărei zile erau aproape sigur numărate, indiferent dacă asasinarea din „Ides of March” a avut succes sau nu. Iar Europa este deja în război.
Deși moartea lui Zelenski ar fi un șoc psihologic, Karatnycky a declarat că pentru a evalua impactul probabil trebuie să se ia în considerare modul în care Ucraina s-a transformat de când Rusia a lansat invazia la scară largă.
Asaltul lui Putin a ajutat, fără să vrea, la crearea unui nou sentiment puternic de națiune ucraineană și la formarea unor „instituții încrezătoare”. Publicul este unit „în ceea ce privește obiectivele sale”.
„Este important să ne amintim că factorii cheie în lupta Ucrainei împotriva agresiunii rusești sunt rezistența forțelor armate, priceperea comandamentului său și victoriile de pe front, a declarat Knyazhytsky, deputat al opoziției. „Aceasta este ceea ce contează cel mai mult în ceea ce privește stabilitatea politică a Ucrainei”. Dacă există o verigă slabă în acest scenariu, probabil că aceasta nu se află în Ucraina, ci printre aliații săi.
Critica adusă liderului de la Kiev
Ucrainenii au o viziune mai echilibrată asupra lui Zelenski, identificând atât punctele forte, cât și pe cele slabe. În timp ce a fost lăudat pentru buna sa conducere în timpul războiului, el a fost criticat și pentru pași greșiți – în special pentru că nu s-a pregătit mai bine pentru o invazie pe care o credea puțin probabilă. A fost remarcat faptul că acum îi exclude pe legislatorii din opoziție și că este foarte aspru chiar și în fața criticilor constructive, precum și tendința sa de a da vina pe alții pentru greșeli.
Presa internațională, în schimb, a fost vrăjită de farmecul carismatic al lui Zelenskyy și captivată de povestea simplă a lui David împotriva lui Goliat. Transformarea președintelui ucrainean din lider dezamăgitor pe timp de pace în – în cuvintele hiperbolice ale intelectualului public francez Bernard-Henri Lévy – „un nou, tânăr și magnific părinte fondator” al lumii libere, a fost surprinzătoare.
Retorica și oratoria sa au cucerit inimile publicului de la Washington la Londra și de la Bruxelles la Varșovia. Eliminarea sa i-ar lăsa probabil pe mulți dintre aceiași oameni uimiți și nesiguri de ce să facă în continuare. Aceasta ar putea spori presiunea pentru negocieri și compromisuri.
Cu toate acestea, acesta nu este un război al unui singur om. Și, cel puțin în Ucraina, puțini se îndoiesc că alți lideri, la fel de demni, s-ar ridica la înălțimea situației, așa cum au făcut-o de la invazie încoace, potrivit Politico.