Social

Cine nu va mai primi vouchere de vacanță?

vouchere de vacanță sursa foto evz
Credit imagine: evz.ro

Măsurile de austeritate care sunt discutate în momentul de față de Guvern ar putea afecta milioane de români. De la creșterea TVA-ului și până la eliminarea facilităților fiscale pentru anumiți angajați, toate strategiile au fost aduse în discuție. O măsură foarte probabilă este aceea de eliminare a voucherelor de vacanță.

În momentul de față, toți bugetarii sunt eligibili pentru aceste tichete în valoare de 1.450, cu care își pot asigura cazări pe teritoriul României. Însă schimbările impuse de Guvern ar putea să-i înlăture pe salariații cu venituri lunare de peste 10.000 de lei de pe lista beneficiarilor acestor vouchere de vacanță.

Ce schimbări mai vizează bugetarii?

În afară de eliminarea tichetelor de vacanță din rândul celor mai privilegiați bugetari, se anunță modificări din punctul de vedere al indemnizației de hrană. Aceasta va fi și ea acordată doar celor cu venituri mai mici de 10.000 lei brut.

De asemenea, este luată în calcul eliminarea a peste 200.000 de locuri din sistemul de stat; locurile respective sunt în momentul de față vacante. Pe de altă parte, se prea poate ca privații să capete noi beneficii. În afara majorării valorii tichetelor de masă începând de mâine, angajații din sectorul privat vor deveni curând eligibli pentru tichete de vacanță.

Când primesc și privații bani de concedii?

Se discută deja de mult timp introducerea acestor beneficii și pentru salariații de la privat. În momentul de față, impactul bugetar al tichetelor este de 1,5 miliarde lei – dacă voucherele ar fi acordate și privaților, s-ar ajunge la o gaură de 6 miliarde lei. Totuși, acest lucru nu este adevărat până la capăt, susțin oficialii români.

„Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi – bugetari şi cei din sectorul privat – valoarea voucherelor de vacanţă se întoarce practic în economie, iar consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ)”, este o declarație a parlamentarilor. Legea a fost adoptată tacit în Senat în primăvara acestui an și va intra în vigoare până la data de 21 decembrie 2026, conform informațiile pe care Fanatik le are la dispoziție.

De asemenea, cei din sectorul privat vor primi tichete de masă în valoare de până la 35 de lei începând de mâine, o majorare față de 30 de lei, cât era valoarea maximă până acum. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, o nouă majorare va avea loc, un bon de masă ajungând la o valoare de până la 40 de lei.

Pe de altă parte, o categorie de bugetari primește de la 1 august mai mulți bani din partea statului. Este vorba despre angajații din domeniul sănătății publice.