Patriotismul este pe buzele românilor. Este cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă viitorul președinte. Românii s-au săturat să muncească pe bani puțini, vor un nivel de trai mai bun, comparabil cu cel occidental.
Cel mai nou sondaj de opinie realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, prezentat într-o emisiune la Antena 3, dezvăluie lucruri neașteptate în legătură cu preferințele românilor în ceea ce-l privește pe viitorul președinte al României.
Patriotismul, cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă viitorul președinte
Această cercetare sociologică a vizat profilul viitorului președinte al României. Astfel, operatorii de sondaj au fost impresinați de răspunsul românilor participanții la sondaj la întrebarea „Care este principala calitate pe care ați vrea să o aibă viitorul Președinte al României?”
Când vine vorba de șeful statului, românii pun mai puțin preț pe competență sau pe inteligență. Ei doresc ca viitorul președinte să fie cinstit, corect și, nu în ultimul rând, patriot. Într-o mica măsură, oamenii își mai doresc un președinte implicat. Dar nu neapărat independent, comunicativ, inteligent sau competent.
Rezultatele sondajului sunt spectaculoase: „Președinte trebuie să fie „cinstit/ corect/ drept”
Conform rezultatelor sondajului realizat de Avangarde, cei mai mulți dintre românii cu drept de vot, 20%, spun că viitorul președinte trebuie să fie „cinstit/ corect/ drept”. În al doilea rând, românii se așteaptă ca viitorul președinte să fie patriot, această calitate fiind cerută de 14% dintre cei care au răspuns.
Apoi, în funcție de numărul răspunsurilor adunate, aceștia mai pretind, de la un șef de stat, să fie implicat (8%), responsabil (5%), independent (4%).
Pe ultimele locuri în calitățile dorite de români pentru viitorul președinte sunt comunicativitatea (3%), competența/ inteligența (3%), empatia, apropierea de oameni (3%).
Viitoarele alegeri pentru președinția României sunt programate să aibă loc, conform Constituției, în anul 2024, odată cu alegerile locale, europarlamentare și parlamentare.
Precizări despre sondajul Avangarde: Cercetarea a fost realizată de operatorii Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde
Interviurile au fost luate în perioada 14. 07 – 20. 07. 2021. A fost vizată populaţia adultă neinstituţionalizată a României.
Eșantionul a fost de tipul probabilist, aleator simplu, format din 900 de subiecți. Metoda de culegere a informațiilor a fost de tip CATI (interviuri telefonice). Marja de eroare a cercetării a fost de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%, potrivit Evz.