I se spune ”Simona Halep în miniatură”. Mulți iubitori de tenis cred că ”Halep îi predă ștafeta”, pentru a duce mai departe numele și renumele țării noastre prin această frumoasă activitate sportivă. Din acest ultim motiv, chiar dacă e prea devreme, presa a numit-o și ”urmașa” lui Halep sau ”Halep 2”.
Cine este Alexia Ioana Tatu, câștigătoarea româncă în competiția de juniori de la Wimbledon. Video
Alexia Ioana Tatu, originară din Buzău, România, are 13 ani și a câștigat finala Wimbledon U14, după ce a întrecut-o în două seturi pe Andreea Diana Soare din Medgidia. Finala feminină under-14 de la Wimbledon a fost sută la sută românească.
Alexia Tatu s-a calificat în finala Wimbledon U14, după ce a înregistrat o victorie zdrobitoare, la semifinale, în faţa argentiniencei Sol Ailin Larraya Guidi, scor 6-0, 6-3.
Pentru prima dată, în acest an, la Wimbledon a fost organizată şi o întrecere pentru cei mai buni copii de sub 14 ani, la care au participat 16 băieţi şi 16 fete, calificați după ce au câştigat diverse turnee regionale sau continentale. Sportivii au fost împărţiţi în patru grupe de juniori, iar câştigătorii acestor grupe s-au calificat direct în semifinale.
Alexia Tatu este legitimată la Tenis Club Buzău, având ca antrenor pe Gabi Caloian. Dar legătura ei de suflet cu tenisul a început din copilărie.
Alexia Ioana Tatu spune că a ajuns să practice tenisul total întâmplător, la vârsta de 6 ani. Cu toate acestea, la 8 ani, ea a reușit să câștige primul turneu organizat de Federația Română de Tenis.
„Eram la grădiniță și ne-au dus cu programul Școala Altfel să batem mingea pe teren. Mi-a plăcut tare mult și de atunci acesta este drumul meu. Împac tenisul cu școala, dar… un pic mai greu, în clasa a 8-a”, a declarat noua campioană de la Wimbledon, citată de prosport.ro.
Alexia învață bine chiar dacă face eforturi, uneori supraomenești, după cum ea singură povestește.
Alexia Tatu a terminat clasa a opta cu media 9,60 și a intrat la Colegiul Național, în clasa a cincea, cu media zece: „Este un elev silitor, matur. Este un elev de 10, iar în clasa a V-a a fost și Miss Bobocelul nostru. Știam din clasa V-a, de când este elevă a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” că joacă tenis. Mi-a arătat mama ei fotografii… are două camere de pline de trofee.
Eu de atunci i-am spus ”Halep 2” sau chiar mai sus decât Halep … și iată că a ajuns să joace în Anglia. Am urmărit-o astăzi cu mare emoție, iar mâine va juca cu prietena ei. Alexia și Andreea Soare se cunosc de mulți ani. Au aproape aceeași vârstă..vor fi mari emoții pentru că va fi o finală românească”, a declarat Valentina Ionescu, diriginta Alexiei Tatu, pentru sansanews.ro.
Ieri, Alexia a câștigat meciul cu Andreea și a devenit cel mai tânăr sportiv premiat la Wimbledon. Iată-le pe cele două adolescente, surprinse într-o fotografie postată pe pagina de Facebook a Federației Române de Tenis.
Cine sunt părinții Alexiei
Părinții, dar și Alexia, o admiră pe Simona Halep. Așa cum o generație anterioară o diviniza pe Nadia Comăneci, așa și generațiile de astăzi o consideră minune pe Simona Halep. Părinții Alexiei sunt oameni simpli, care, ca toți părinții vor ca fata lor să facă exact ceea ce îi place și anume tenis.
Tatăl Alexiei Ioana este jandarm, iar mama ei are o casă de amanet.
Micuța buzoiancă a devenit campioană la Azores Open U12, încă de la prima participare la un turneu Tennis Europe, în 2019, când a jucat și finala de dublu.
Sportiva româncă a câștigat, deja, mai multe competiții în țară și în străinătate și, după cum s-a văzut și la Wimbledon, ea domină competițiile de juniori. Ea este a 3-a jucătoare din România care reușește să câștige un turneu de Grand Slam la juniori.
Alexia Ioana Tatu va împlini 14 ani pe data de 20 august, iar la 16 ani își va încheia junioratul și va putea participa la turneele de seniori.
A fi campioană este un ”mesaj” înregistrat în codul ei genetic. Pasiunea cu care se manifestă în teren este demnă de urmat pentru orice copil de astăzi. Și, sigur, nu este singurul copil de acest fel. Avem exemple de tineri copii dedicați trup și suflet scrimei, înotului, fotbalului și exemplele pot continua.
Foto: Facebook FRTenis/ video: youtube