International

Cine era aspirantul la președinție împușcat mortal în Ecuador. Pe cine a deranjat Villavicencio

foto: The Guardian
sursă foto: The Guardian

Uciderea lui Villavicencio, fost jurnalist și membru de sindicat care s-a angajat să lupte împotriva corupției, are loc cu câteva zile înainte de vot. Ecuadorienii sunt îndurerați după ce candidatul prezidențial Fernando Villavicencio a fost împușcat mortal după un eveniment de campanie, ceea ce a determinat autoritățile să declare stare de urgență la nivel național.

Villavicencio, un militant anticorupție în vârstă de 59 de ani, s-a plâns că a primit amenințări cu moartea înainte de a fi asasinat miercuri seară în capitala Quito, au declarat autoritățile.

Trei zile de doliu în Ecuador

Președintele demisionar Guillermo Lasso a declarat joi dimineața devreme trei zile de doliu și o stare de urgență de două luni în urma asasinatului, dar a declarat că alegerile generale programate pentru 20 august vor avea loc conform planului.

„Indignat și șocat de asasinarea candidatului prezidențial Fernando Villavicencio. Aceasta este o crimă politică, care are caracter de terorism, și nu ne îndoim că acest asasinat este o încercare de a sabota procesul electoral”, a declarat președintele, care nu candidează pentru realegere, într-o declarație postată pe rețelele de socializare.

Originar din provincia andină Chimborazo, Villavicencio a fost una dintre vocile cele mai critice ale Ecuadorului împotriva corupției, în special în timpul președinției lui Rafael Correa, între 2007 și 2017. A intrat în politică în calitate de militant anticorupție după ani de zile în care a investigat guvernul ca jurnalist independent.

Luptător împotriva corupției

A fost, de asemenea, președinte al Comisiei de supraveghere legislativă, unde a continuat să denunțe corupția. Villavicencio a depus numeroase plângeri judiciare împotriva unor membri de rang înalt ai guvernului Correa, inclusiv împotriva fostului președinte însuși.  A fost condamnat la 18 luni de închisoare pentru defăimare din cauza criticilor sale la adresa lui Correa și a fugit în teritoriul indigen din Ecuador, primind ulterior azil în Peru, țara vecină.

„Ecuadorul a devenit un stat eșuat. Să sperăm că cei care încearcă să semene mai multă ură cu această nouă tragedie vor înțelege că nu vor face decât să continue să ne distrugă”, a declarat Correa, care locuiește în prezent în Belgia, pe  rețeau de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, după asasinat.

Edison Romo, un fost colonel al serviciilor de informații militare, a declarat că plângerile anticorupție l-au făcut pe Villavicencio „o amenințare pentru organizațiile criminale internaționale”. Mai recent, Villavicencio făcuse marți un raport la biroul procurorului general cu privire la o afacere petrolieră, dar nu au fost făcute publice alte detalii despre raportul său. El a fost membru al unui sindicat la compania petrolieră de stat Petroecuador și a denunțat presupuse pierderi de milioane de euro din contractele petroliere.

S-a plâns de amenințările cartelului mexican Sinaloa

Patricio Zuquilanda, consilierul de campanie al lui Villavicencio, a declarat că defunctul a primit cel puțin trei amenințări cu moartea înainte de împușcături, pe care le-a raportat autorităților, ceea ce a dus la o reținere.

Villavicencio însuși a declarat că a primit mai multe amenințări cu moartea, inclusiv din partea unor afiliați ai cartelului mexican Sinaloa, unul dintre numeroasele grupuri internaționale de crimă organizată care operează în prezent în Ecuador. El a declarat că fosta sa campanie reprezintă o amenințare pentru aceste grupuri.

„Aici îmi arăt fața. Nu mi-e frică de ei”, a spus Villavicencio într-o declarație, numindu-l pe șeful criminalității deținut Jose Adolfo Macias, cu pseudonimul său „Fito”.

Partidul politic Movimiento Construye, al lui Villavicencio, a declarat, de asemenea, pe rețelele de socializare, că bărbați înarmați au atacat birourile sale din Quito într-un incident separat. Partidul a declarat că au avut loc recent discuții cu privire la oportunitatea suspendării campaniei electorale din cauza violențelor politice, inclusiv a asasinării primarului din Manta în luna iulie.

Sediul partidului atacat de oameni înarmați

Villavicencio s-a opus suspendării, a declarat partidul, afirmând că „a păstra tăcerea și a se ascunde în momentele în care criminali asasinează cetățeni și autorități este un act de lașitate”. În ultimul său discurs, înainte de a fi ucis, Villavicencio a promis unei mulțimi entuziaste că va eradica corupția și îi va închide pe „hoții” țării.

Aproximativ 30 de candidați la viitoarele alegeri ecuadoriene, inclusiv șase dintre cei opt candidați la președinție, se aflau sub protecția poliției înainte de asasinarea lui Villavicencio, ca urmare a creșterii insecurității în țară. În ultimii ani, Ecuadorul a fost afectat de un val de violență legat de traficul de droguri.

Rata omuciderilor s-a dublat între 2021 și 2022. „Poporul ecuadorian plânge, iar Ecuadorul este rănit de moarte”, a declarat Zuquilanda. „Politica nu poate duce la moartea niciunui membru al societății”.

Candidat la președinție, tată a cinci copii

Villavicencio se angajase să combată corupția și să reducă evaziunea fiscală dacă va fi ales la sfârșitul acestei luni. Dar el nu era favorit în cursa prezidențială: Potrivit sondajelor de opinie, sprijinul său era de 7,5 la sută, ceea ce îl situa pe locul cinci din cei opt candidați.

În calitate de legislator, Villavicencio a fost criticat de politicienii din opoziție pentru că a obstrucționat un proces de destituire în acest an împotriva lui Lasso, ceea ce l-a determinat pe președinte să dizolve legislativul și să convoace alegeri anticipate. Lui Villavicencio îi supraviețuiesc soția și cei cinci copii, potrvit aljazeera.com.