Cine beneficiază de șomajul conform ministrului de finanțe, Florin Cițu. Sprijinul de stat pentru șomajul tehnic se va acorda companiilor afectate direct de implementarea ordonanței care a suspendat activitățile în restaurante, baruri, cafenele – precizează autoritățile. O altă categorie este cea a companiilor cu încasări mai scăzute, cu cel puțin 25%.
30 miliarde de lei sunt puși la dispoziție de Guvern, într-o primă etapă, pentru a ajuta companiile din țară să lupte împotriva crizei economice aduse de pandemia coronavirus. Într-o postare video, ministrul de finanțe a explicat aseară două dintre măsurile luate de guvern.
”Dacă ești IMM și ai fost afectat în această perioadă de criză, poți să mergi la o bancă, să-ți iei o linie de credit pentru investiții, pentru capital de lucru. Dobânda este subvenționată 100% de stat pentru perioada de stare de urgență și câteva luni după aceea, iar creditele sunt garantate până la 90%, în funcție de mărimea creditului. A doua măsură este aceea care se referă la șomaj tehnic. Dacă ai o companie care a fost afectată de declararea stării de urgență și activitatea ți-a fost oprită total sau parțial și decizi împreună cu angajații că vrei să beneficiezi de șomaj tehnic, statul plătește 75% din salariul de bază, dar nu mai mult decât 75% din salariul mediu pe economie. Toate informațiile le veți găsi la oficiile județene de forță de muncă.”
O altă măsură este rambursarea rapidă a taxei pe valoare adăugată. Aceasta va fi returnată către companii, în martie și aprilie, reprezentând o injecție de aproape 10 miliarde de lei lichidăți pentru ca firmele să își plătească facturile, furnizorii și angajații.