Pentru cei care nu știu despre cine este vorba sau dacă nu se cunoaște povestea în întregime, recomandăm filmul documentar, care există pe internet sau pe platformele de filme. Întâmplarea este incredibilă, dar adevărată. Cine ar fi crezut că din Vaticanul bine păzit va dispărea fără urme Emanuela Orlandi, o copilă? După 40 de ani de la dispariția ei, ancheta o ia de la zero. O persoană importantă a cerut redeschiderea cazului.
Unul dintre cele mai mari mistere, cazul Orlandi, care a zguduit Vaticanul din temelii, este redeschis după 40 de ani. Inițiativa aparține unei persoane importante
Iată că Vaticanul redeschide cazul Emanuela Orlandi. După aproape 40 de ani de la dispariție, reprezentantul justiției de la Vatican, Alessandro Diddi, împreună cu Jandarmeria, au decis să redeschidă ancheta asupra unei povești care a zguduit Sfântul Scaun și cele mai înalte instituții ale sale.
Se pare că anchetatorii vor examina noi date, dar vor relua şi indicii vechi, unele date care au fost neglijate inițial. Obiectivul pe care și l-au propus anchetatorii este să reexamineze toate dosarele, documentele, rapoartele, informațiile și mărturiile. O muncă grea și stufoasă, al cărei scop este cel de a clarifica umbrele și întrebările de tot felul și de a pune capăt definitiv chiar și celor mai absurde ingerințe.
Se va recurge la examinarea fiecărui detaliu, începând din acea după-amiază fatidică de 22 iunie 1983, când o fată de 15 ani, Emanuela Orlandi, fiica unui angajat al Vaticanului, a dispărut. A plecat de-acasă la ora 16 în acea zi de vară pentru a merge în Piazza Sant’Apollinare, unde avea o lecţie de muzică, după programul obișnuit.
În drum spre curs, un bărbat care a coborât dintr-un BMW verde a oprit-o pe stradă şi i-a oferit bani pentru a vinde niște produse cosmetice Avon. Incidentul a tulburat-o pe adolescentă care a sunat-o de la un telefon public pe sora ei, iar aceasta i-a spus să discute cu părinţii.
Apoi, Papa Ioan Paul al II-lea a făcut apel la credincioși să ofere informații, dacă știu ceva despre Emanuela. La două zile după ce suveranul pontif a făcut acest apel, cineva a sunat părinții, şi apoi un reprezentant al Vaticanului, spunând că doreşte eliberarea urgentă a turcului Mehmet Ali Agca, care fusese încarcerat după o tentativă de asasinat la viața papei (eveniment ce avusese loc pe 13 mai 1981, când Ioan Paul al II-lea a fost împușcat în curtea Bazilicii Sfântul Petru). Eliberarea turcului era în schimbul eliberării adolescentei.
Dar cine a cerut redeschiderea cazului, după 40 de ani
Inițiativa justiției Vaticanului a apărut în scopul căutării adevărului și a transparenței dorită cu orice preț de Papa Francisc, iar în ceea ce privește afacerea Orlandi, continuă atenția acordată cazului de către alți papi, începând cu Ioan Paul al II-lea (el a fost primul, în apelul său din timpul Angelusului, care a oficializat ipoteza răpirii), după cum precizează agenţia Adnkronos.
Totodată, se dorește ca noile investigații asupra cazului Orlandi să poată face puțină lumină şi în cazul Mirellei Gregori, fata de aceeași vârstă cu Emanuella, care, întâmplător sau nu, dar a dispărut și ea în același an.
Fratele Emanuelei nu își găsește liniștea până nu află ce s-a întâmplat cu sora lui iubită. Tatăl, mama, au plecat între timp, în lumea de dincolo, doar el a rămas cu această povară grea și dureroasă, multe întrebări fără răspunsuri.
„Nu știm nimic despre asta, nu am fost avertizați”, comentează avocatul familiei Orlandi, Laura Sgrò, despre decizia Vaticanului de a redeschide ancheta cazului Emanuela Orlandi. „Încă o dată am primit informațiile de la agențiile de presă fără a fi contactați oficial de Vatican.”