Cinci state europene nu participă la Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi. Aceasta a spus că aceste țări nu participă în noul Parchet European din ”decizie politică”.
Parchetul European și-a început astăzi activitatea
Parchetul European, instituția menită să lupte împotriva fraudei cu fonduri comunitare, și-a început astăzi activitatea. Condus de fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România, Laura Codruța Kövesi, Parchetul va fi complet independent, atât față de Comisia Europeană, cât și față de statele membre.
”Sunt foarte mândră să fiu primul procuror-şef european şi să iniţiez acest nou Parchet European anti-fraudă, cred că începutul EPPO este un moment istoric”, a declarat Laura Codruţa Kovesi în interviul acordat prin videoconferinţă de la Luxemburg, sediul acestei noi instituţii europene.
Cu întârziere de câteva luni și în absența procurorilor din Slovenia și Finlanda, care nu ş-au desemnat încă delegații, Parchetul European are de la început o misiune grea și importantă: să supravegheze cheltuirea miliardelor de euro din planul de relansare post-pandemie, care urmează să fie distribuite țărilor din Uniunea Europeană.
Dincolo de aceasta, instanța supranațională are drept sarcină generală anchetarea și urmărirea în justiție a autorilor de infracțiuni care aduc atingere bugetului Uniunii. Astfel, Parchetul European va investiga și urmări penal frauda în materie de TVA, dacă implică cel puțin două state membre și sume de cel puțin 10 milioane de euro, corupția sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene şi spălarea de bani.
Sigură că ”nu există ţări curate” de corupţie, şefa noului Parchet European (EPPO), Laura Codruţa Kovesi, este ”foarte mândră” să joace rolul principal în ”momentul istoric” al inaugurării acestei noi instituţii europene pe 1 iunie şi a avertizat asupra ”riscului ridicat” al delictelor legate de fondul european de redresare post-pandemie, scrie duminică agenţia spaniolă EFE, căreia Kovesi i-a acordat un interviu.
Parchetul European are sediul central la Luxembourg şi este condus de Laura Codruța Kövesi, alături de un colegiu de 22 de procurori, câte unul din fiecare stat participant.
EPPO va funcţiona pe două niveluri: primul, centralizat la Luxemburg, cu Kovesi şi 22 de procurori (câte unul pentru fiecare stat participant), iar al doilea cu procurori naţionali delegaţi care vor lucra în ţările lor în mod coordonat.
Polonia, Ungaria, Danemarca, Suedia şi Irlanda nu participă în noul Parchet European. Slovenia și Finlanda, pe aceeași linie
Dintre cele 27 de state ale Uniunii, singurele care nu participă la iniţiativă sunt Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca. Finlanda şi Slovenia încă nu şi-au desemnat procurorii la EPPO.
Dacă în cazul Finlandei este vorba despre o schimbare legislativă, în cel al Sloveniei aceasta se întâmplă în urma deciziei guvernului condus de premierul conservator Janez Jansa de a anula procesul intern de alegere a celor doi procurori delegaţi ai Sloveniei.
EPPO este cu atât mai necesar cu cât primele fonduri din giganticul plan de redresare de 750 de miliarde de euro urmează să fie virate statelor membre în această vară, ceea ce comportă importante riscuri de fraudă, notează France Presse